Östrogen - funktion, brist och biverkningar

Publicerad 2020-10-14

östrogen

Östrogen är ett hormon som spelar en viktig roll för kvinnors hälsa. Men vad är östrogen egentligen? Och hur påverkar hormonet kroppen i olika åldrar? Vad kan gå fel vid brist och vad kan du göra åt det? Det finns mycket att titta på. Här kan du lära dig mer om östrogen, östrogenbrist och östrogentillskott.


Vad är östrogen?

Östrogen är ett av kvinnors två huvudsakliga könshormoner. Det andra är progesteron. Hormonet finns även i små mängder hos män. Det har många viktiga funktioner i kroppen, och nivåerna kan påverka vår hälsa på flera sätt.


Hos kvinnor produceras östrogen produceras framförallt i äggstockarna. Även binjuren, vår fettvävnad och mäns testiklar kan producera små mängder östrogen. Ämnet transporteras sedan i blodet till olika platser i kroppen. Rent vetenskapligt räknas östrogen som en grupp steroidhormoner.


Vad har östrogen för funktion i kroppen?

Östrogenets största uppgift är att sätta igång förändringar i kvinnokroppen. Framförallt handlar det om puberteten. Hormonet gör att kvinnor utvecklar bröst, kroppshår och menstruation. Det styr menstruationscykeln och spelar stor roll vid graviditet. Även klimakteriet sätts igång av östrogen och andra könshormoner.


Dessutom har östrogen flera andra roller i kroppen. Det hjälper till att hålla skelettet starkt samtidigt som det påverkar hjärnan, hjärtat, huden och mycket annat. Av denna orsak blir benskörhet (osteoporos) mycket vanligare efter klimakteriet. Då har nämligen skyddet från östrogenet minskat och gjort skelettet skörare.


Tre olika typer av östrogen

Östron (estron, E1), östradiol (estradiol, E2) och östriol (estriol, E3) är tre olika typer av östrogen.


Östradiol är den vanligaste typen av östrogen hos fertila kvinnor. Det är det huvudsakliga kvinnliga könshormonet och styr stora delar av menscykeln och den pubertala utvecklingen. Östradiol är också ofta det som mäts när du undersöker dina östrogennivåer.


Östriol är den vanligaste typen av östrogen under graviditet. Det är svagare än östradiol, och hos de som inte är gravida finns det i små mängder att de nästan är omätbara. Östriol kan vara en del i vissa hormonbehandlingar.


Östron är den enda typen av östrogen som kroppen tillverkar efter klimakteriet. Då flyttas även produktionen av östrogen från äggstockarna till andra delar av kroppen. Värt att notera är att östron ofta används i p-piller.


Östrogen och klimakteriet

När kvinnor når klimakteriet sjunker nivåerna av östrogen i kroppen. Menstruationen slutar. Hormonbalansen förändras i stort. Då drabbas en del av de symtom som brukar kallas för klimakteriebesvär. Några exempel är värmevallningar, svettningar, humörsvängningar, nedstämdhet och sömnproblem.


Det är en naturlig del av kvinnors utveckling, men för många kan det vara en besvärlig period. En del behöver söka vård för att få hjälp med sina klimakteriebesvär. Att förändra hormonbalansen kan vara en del av må bättre. Men fysisk aktivitet, avslappningsövningar, löst sittande kläder och andra hälsosamma livsstilsförändringar kan också hjälpa.


Brist på östrogen - symptom och orsaker

Några symtom på östrogenbrist är:


• Ingen eller oregelbunden mens

• Värmevallningar

• Sömnproblem

• Torra slemhinnor

• Låg sexlust

• Humörsvängningar


Men det är inte bara brist på östrogen som kan leda till besvär. Nej, även för stora mängder kan vara ett problem. Då kan symtomen vara allt från svullnad till oregelbunden mens, humörförändringar och viktuppgång.


Östrogen hos män

Men hur påverkar östrogen män? Trots allt finns ju hormonet i mindre mängder även hos dem. Jo, visst kan för mycket eller för lite östrogen leda till besvär hos män. Låga nivåer kan leda till viktuppgång och låg sexlust. Höga nivåer kan leda till bröstförstoring, erektionsproblem och infertilitet.


Östrogentillskott och läkemedel

Det finns flera olika typer av östrogentillskott. Om du har kraftiga klimakteriebesvär kan det vara ett sätt att få hjälp. Det är vanligt att kombinera östrogen och gestagen (syntetiskt progesteron). Ofta görs det genom en så kallad sekvensbehandling, där tabletter för olika dagar innehåller olika mängder hormoner. Effekten brukar märkas inom några veckor efter påbörjad behandling. Behandling med hormoner som östrogen och gestagen kallas för HRT (hormone replacement therapy).


Östrogentabletter, plåster, salva eller kräm

Tabletter är ett vanligt sätt att ta östrogentillskott. Ett annat att sätt att ta östrogen är att göra det genom att sätta ett plåster på huden. Ett tredje sätt att tillföra det är genom salvor och krämer. Dessa appliceras ofta direkt på könsområdet, och kan samtidigt hjälpa till att lindra torra slemhinnor.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Biverkningar av östrogen

Om du väljer att ta ett östrogentillskott är det dock viktigt att vara medveten om biverkningarna. Det finns rön om att det skulle kunna öka risken för bröstcancer. Men det kan vara bra att veta att detta gäller om du behandlas i över fem år. Däremot ökar östrogen risken för att drabbas av en blodpropp. Därför ska du inte ta det om du tidigare haft en propp, eller om någon i familjen haft det. Även risken för stroke ökar.


Eftersom det finns risker är det viktigt att du berättar allt om din hälsa för din läkare innan du börjar med östrogentillskott.


Östrogen - ofta en del av p-piller

Många p-piller innehåller östrogen. Vanligast är så kallade kombinerade p-piller som innehåller både östrogen och gestagen. Det ger ett säkert skydd mot graviditet. Hormonerna kan också hjälpa till med mensbesvär som t ex riklig mens, mensvärk och PMS. Men du ska inte använda p-piller med östrogen om du är kraftigt överviktig eller har en historia av blodproppar inom familjen.


Progesteron - ett annat könshormon

Eftersom östrogen hänger ihop med progesteron så är det bra att även lära sig lite om detta könshormon. Progesteron brukar även kallas för gulkroppshormon. Och dess syntetiska form för gestagen.


Men vad är egentligen progesteron? Och hur hänger det ihop med östrogen? Jo, det är ett hormon med flera viktiga funktioner i kroppen. Det är förstadium till både testosteron och östrogen. Och det verkar också på egen hand i kroppen. Dels påverkar kvinnors fertilitet och befruktning, dels har det uppgifter i det centrala nervsystemet. Eftersom det förbereder för graviditet är nivåerna i kroppen ofta på topp strax efter ägglossningen.


Östrogen och viktuppgång

Men hur påverkar östrogen vikten? Går du upp i vikt när du har större mängder av hormonet i kroppen? En del som tar östrogen eller genomgår klimakteriet misstänker det. Men det är inte riktigt så enkelt som att högt östrogen i sig leder till övervikt.


Däremot kan hormoner som östrogen påverka vår hungerkänsla och göra så att vi äter mer. Dessutom kan de göra att den vikt vi samlar på oss hamnar på mer oönskade platser på kroppen. Men när det gäller viktuppgång är det viktigaste att hålla koll på sin livsstil. Om du har en hälsosam och varierad kost samtidigt som du är fysisk aktiv minskar du risken att bli överviktig. Fysisk aktivitet är också ett av de bästa sätten att lindra östrogenrelaterade besvär.


Östrogen och mat - växtöstrogener och fytoöstrogen

Kan du förändra dina hormonnivåer genom att äta viss mat? Och finns det mat som innehåller östrogen? Jo, det finns i vissa växter, och det finns de som anser att det skulle kunna vara något som ersätter hormonbehandling. Men det är viktigt att veta att de vetenskapliga beläggen för att det skulle fungera är svaga eller närmast obefintliga. Växtöstrogener är dock kemiskt sett väldigt lika mänskliga östrogener.


Fytoöstrogen är en typ av östrogen som finns i sojaprodukter. Det är inte samma östrogen som finns i kroppen. Men fytoöstrogen kan påverka hormonbalansen. Och det finns växtbaserade läkemedel med fytoöstrogen. De bedöms inte vara lika effektiva som vanlig östrogenbehandling, men viss effekt är trolig. Du bör dock inte använda dem längre än några månader utan att rådfråga din läkare. Fytoöstrogen kan nämligen påverka livmoderslemhinnan.


En del hälsokostaffärer säljer kosttillskott som innehåller växtöstrogener. Men produkternas innehåll och kvalitet kan variera. Var noga med att titta på innehållsförteckningen och undersöka vad de faktiskt innehåller. Och köp bara kosttillskott från etablerade aktörer med oberoende kvalitetsmärkning.


Kan du se om du har östrogenbrist genom ett test?

Ja, det går att se sina östrogennivåer genom att göra blodprov. Det är vanligt att vården mäter östrogenet, t ex vid infertilitetsutredningar och utebliven mens. Det kan också vara ett sätt att se om någon närmar sig övergångsåldern. Om du inte har kontakt med vården går det även att mäta ditt östrogen hos privata aktörer.


Östrogen är viktigt - och i framtiden lär vi veta mer

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att östrogen är ett hormon med stor påverkan på kroppen. Den sätter igång många processer, och tillförandet av östrogen och andra hormoner leder i sin tur till ännu fler.


Men det finns mycket vi ännu inte vet om östrogen. Exempelvis bedrivs det forskning kring hormonets inverkan på typ 2-diabetes och fetma. Östrogenreceptorerna i kroppens vävnad tros kunna påverka många olika sjukdomar. Detta kan även ha betydelse för utvecklingen av bröstcancer. Troligen kommer vi att få veta mycket mer om hormonet i takt med att forskningen gör nya framsteg.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-17

Källor:

1177.se

urmc.rochester.edu

hormone.org

livsmedelsverket.se

ki.se/forskning