Bäst kosttillskott för hår, hud och naglar

Publicerad 2020-06-26

hår hud naglar

Att få babylen hud, välvårdat friskt, tjockt hår och långa naglar är något alla eftersträvar men är tyvärr få förunnat. Faktum är att de flesta av oss får tillräckligt med vitaminer och mineraler via det vi äter, men moderna livsstilar kan innebära att vi behöver kosttillskott för att hålla nivåerna i balans – regelbundet eller tillfälligt. Till exempel behöver veganer ofta komplettera kosten med B-vitaminer eftersom dessa (i princip bara) bara finns i kött och mejeriprodukter. I denna artikel hjälper vi dig att hitta rätt tillskott samtidigt som du får lära dig mer om vad din hud, ditt hår och dina naglar behöver för att må bra.


Vad är hud, hår och naglar uppbyggt av?

Din hud är till för att skydda ditt inre samtidigt som de reglerar värme och kyla i kroppen. Huden känner av temperatur, smärta och beröring för att kunna varna oss för yttre faror. Håret och naglarna hör ihop med huden och består av samma svavelhaltiga protein. All denna vävnad bärs upp av armeringsproteinet kollagen som både skyddar och ger stadga, samt elastin som bidrar med elastisitet till vävnaden.


Hårets främsta uppgift är att skydda huvudet mot solens farliga strålar, vilket förklarar varför människor från olika delar av världen har olika hårkvalitet beroende på väderförhållanden där de bor. Ditt hår växer ungefär 1,2 cm varje månad och trots att du tappar cirka 100 hårstrån per dag, har du över 100 000 kvar. När du sedan kommer upp i medelåldern slutar hårsäckarna att producera ämnet melanin, vilket är det ämne som ger färg till håret och vi blir därför gråhåriga till slut.


Vårda hud, hår och naglar inifrån med rätt tillskott. Nedan följer en kort beskrivning av håret, huden och naglarna uppdelat i tre underrubriker. Därefter förklarar vi vilka vitaminer och mineraler som passar dig och vilka som är bäst i test just nu.


Vitaminer för håret

Det blir mer och mer populärt att ta olika typer av hårtillskott och vitaminer för håret. Kvinnor tar dessa för att få tjockare hår och ett finare hårsvall och män som har problem med att tappa hår tar dem i förhoppning att de ska hjälpa. Faktum är att både genetik och din livsstil, hur mycket du stressar påverkar hur ditt hår mår. Det är också vanligt att man när man blir äldre får en försämrad hårväxt och tunnare hårstrån. Men är tjockare hår + kosttillskott = sant? Hårtillskott av hög kvalitet kan hjälpa både män och kvinnor att behandla håravfall eller bidra till bättre och tjockare hårväxt. Det finns många olika typer av tillskott för håret och lite längre ner kan du läsa om de vanligaste ingredienserna och dess effekt, samt vilket tillskott som skulle passa dig bäst beroende på ditt kön, ålder och hårtyp. Generellt sätt brukar man behöva äta hårtillskott eller vitaminer för håret i cirka 6 månader för att se ett tydligt resultat.


Vitaminer för huden

Hudkrämer, serum och vitaminer för huden har blivit en trend som bara ökar och ökar. Vissa vitaminer har visat sig ha väldigt stor effekt på huden och forskare blir allt duktigare på att stabilisera vitaminerna i hudvårdande produkter så att de faktiskt gör skillnad och ger effekt. Vitaminer för huden kan förbättra hudens spänst och ge ökad lyster, minska rynkor, vara återfuktande och bistå vid reparation av skadad hud. Här följer några exempel:


VITAMIN C – Utjämnar huden

Bra för: Alla, speciellt om du har pigmentfläckar.

VITAMIN A – Föryngrar huden

Bra för: Mogen hud, för dig med akne eller pigmenteringar.

VITAMIN E – Reparerar huden

Bra för: Alla hudtyper, speciellt för känslig och torr hud.

VITAMIN B3 – Återfuktar huden

Bra för: Känslig och torr hud, även mot rosacea och hudrodnad.


Lite längre ner kan du läsa mer om vilka vitaminer som din hud behöver, och vilken effekt de har.


Sköra naglar vitamin

Naglar som skivar sig är inte så snyggt. Ta en ordentlig titt på dina händer och fötter. Starka naglar på händerna men sköra naglar på tårna – eller vice versa – beror oftast på yttre påverkan som för trånga skor om tånaglarna är drabbade eller uttorkning när det gäller händerna. Om du har problem med sköra naglar på både händer och fötter beror det troligtvis på vitaminbrist, om du för övrigt är fullt frisk. En förutsättning för att dina naglar ska må bra är att du äter en allsidig kost och får i dig tillräckligt mycket med vitaminer och mineraler. A-, B- och C-vitamin, men också kalcium, järn och kisel är viktiga för naglarna. Har du svårt att få i dig tillräckligt mycket av näringsämnen kan du ta ett kosttillskott, gärna innehållande Biotin vilket vetenskapligt bevisat stärker både hår och naglar. Om du vill få i dig extra biotin genom det du äter ska du satsa på sötpotatis, lax, ägg, mandlar och nötkött. Om dina naglar är konkava, alltså att de är djupare i mitten och kanterna pekar uppåt, kan det vara ett tecken på att du behöver mer järn eller lider av blodbrist, även kallat anemi. Järn behövs för bildandet av hemoglobin i blodet, som ser till att de röda blodkropparna kan transportera syre till nagelroten. Har du konkav form på naglarna kan det vara bra att besöka en läkare för att ta ett blodprov och kanske fylla på järndepåerna med mat som bönor och spenat.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Vad ska man leta efter i ett tillskott för hud, hår och naglar?

Det som syns på utsidan, huden, håret och naglarna berättar ofta hur vi mår inombords. En obalans i livet som innehåller dåliga matvanor och stress kan orsaka irriterad hud, trasiga naglar som skivar sig och håravfall. Om du tar hand om ditt inre syns det ofta utåt. Idag finns det en uppsjö av kosttillskott för hår, hud och naglar, så det kan vara svårt at veta vad man ska titta efter och vad ett tillskott bör innehålla för att vara bra. Sen är vi alla olika och vi behöver olika slags tillskott, så det bästa tillskottet för dig kanske inte alls passar din kompis. Här listar vi de vanligaste tillskotten, vitaminerna och mineralerna hår, hud och nagel tabletter brukar innehålla, samt redogör för dess effekt och fördelar.


Kollagen har du säkert hört talas om. Men visste du att en tredjedel av allt protein i vår kropp (och hela 70% i vår hud) är just kollagen? Det är ett viktigt fiberprotein som hjälper till att hålla huden fast, elastisk och återfuktad, samtidigt som det ger stadga åt dina leder, skelett och blodkärl. Det är kollagenet, tillsammans med sin bästa kompis elastin, som gör att vår hud ser slät och ungdomlig ut och hjälper huden att läka när den skadas. Med åren avtar kroppens naturliga produktion av kollagen och det kan därför leda till att du få bland annat rynkor, tunnare hår och ömma leder.


Selen finns i kroppens alla celler, men huvudsakligen i proteinerna. Selenet är en del av ett enzym som skyddar cellerna från angrepp av fria radikaler (oxidation), samtidigt som det boostar immunsystemet och förbättrar fertiliteten. Låga nivåer av selen kan leda till försämrat hår och nagel kvalitet.


Öljäst är bland annat känt för den höga halten av naturliga B-vitaminer. B-vitaminer är vattenlösliga och kan därför inte lagras i kroppen. De måste tillföras via det du äter. B-vitaminer ger bättre hud, hår och naglar och är även viktiga för bland annat energin, ämnesomsättningen och nerverna. Öljästtabletter är en naturprodukt där råmaterialet är humle och sädeskorn.


Pantotensyra, eller vitamin B5 är ett populärt tillskott främst bland dem som försöker förbättra sin hudkvalitet eftersom det har en god förmåga att återfukta, lugna, reparera och revitalisera huden. Det är även populärt bland de som vill förbättra sin mentala ork, och av dom som lider av problem med akne. Studier har påvisat att extra tillskott av pantotensyra kan minska akne, men mer forskning behövs för att kunna garantera att det verkligen ger önskad effekt.


Zink är viktigt att få i sig tillräckligt av eftersom det är nödvändigt för att hår, hud och naglar ska må bra. Det räknas som en antioxidant och när DNA och RNA -proteiner byggs upp är zink en aktiv komponent, vilket bidrar till nagel- och hårtillväxten samt läkning av exempelvis munsår. Eftersom cirka 20 procent av allt zink i kroppen finns i huden som snabbt reagerar på brister, så är hudförändringar ett vanligt bristsymtom. Försämrad läkning av huden och hudproblem som eksem, akne, hudsprickor och bristningar i huden vid graviditet kan vara tecken på zinkbrist. Spröda naglar och vita fläckar samt håravfall kan också vara indikationer.


Biotin, vitamin B7 är känt för att ha en positiv påverkan på hår, hud och naglar. Det är ett enzym som tillhör de vattenlösliga B-vitaminerna. Kroppen använder sig av Biotin för att bland annat bryta ner och tillgodogöra sig kolhydrater, fetter och aminosyror. När dom här näringsämnena har brutits ned på rätt sätt kan kroppen ta upp vitaminer, mineraler och andra viktiga komponenter som bidrar till att kroppen fungerar som den ska. Dessa vitaminer och mineraler med flera är sedan vad som ger oss ett naturligt vackert hårsvall, starka naglar och en välmående hud och det är troligtvis därför biotin har blivit så populärt. Dessutom hjälper vitaminet till att kontrollera våra blodsockernivåer, som i sig är viktigt för att hålla sötsuget i schack. Symptom på Biotin brist kan vara: Håravfall, Torr, fjällig hud, Sprickor i mungiporna.


Kisel är ett spårämne som finns naturligt i kroppens elastin och fiberprotein kollagen. Elastin är ett av de protein som bland annat finns i vår hy och bidrar med elasticitet och spänst, medan kollagen bidrar med styrka och struktur. Även kollagenet finns i huden, men kan också finnas i andra stödjevävnader som till exempel skelett och brosk. Kisel främjar också hudens förmåga att binda vatten, vilket är en förutsättning för att motverka torr hy. Många som är ute efter att förbättra kvalitén på hud, hår och naglar använder sig av ett kiseltillskott, eller silica som tillskotten oftast kallas, och många påstår sig uppleva markant skillnad.


MSM eller metylsulfonylmetan är en organisk form av svavel, vilket utgör cirka 0,25 procent av vår kroppsvikt. Ämnet förekommer även i kroppens celler och används i flera av kroppens processer till exempel vid produktionen av nya celler. Svavel är bland annat en beståndsdel av kollagen och keratin. Kollagen är ett protein som bygger upp bindväv, muskler, skelett, hår och hud. I dessa vävnader förekommer det speciellt koncentrerade mängder svavel. MSM kan vara en bra hjälp för kroppen vid bland annat torr och kliande hud, eksem, ledproblem, inflammationer, värk, och vid håravfall, försämrad hårkvalitet och sköra naglar.


Betakaroten är ett pigment som man skulle kunna säga fungerar som ett förstadium till Vitamin A. Kroppen använder helt enkelt betakaroten för att vid behov kunna bilda vitamin A. Betakaroten har en brun ton och ger en lätt brun nyans till huden när den lagras i hudens fettvävnad. Den skyddar dessutom huden mot solskador och främjar hudens pigmentering och bidrar till att du snabbare blir brun.


Koppar är ett livsnödvändigt mineral, som kan fungera som en antioxidant i kroppen och skydda kroppens celler från fria radikaler och oxidativ stress. Utöver detta ingår koppar i flertalet enzymer som bidrar till bland annat ämnesomsättningen och järnomsättningen i kroppen. Dessutom är det viktigt för vårt immunsystem, och bidrar till hårets och hudens naturliga pigmentering. Det används därför ofta mot grått hår.


Lysin är en essentiell aminosyra som kroppen inte kan tillverka själv och precis som övriga aminosyror ingår i proteiner och då främst animalier. Lysin förekommer i kroppens kollagen, vilket är det protein som bygger upp cellvävnad så som brosk, hud och hår. Elasticiteten i huden, vener och annan vävnad är helt beroende av närvaro av lysin. Många som äter extra lysin i fri form upplever att de får starkare hår och naglar samt finare hud av detta. Vissa tar tillskott av lysin för att minska problem med akne, men om detta fungerar kan vi tyvärr inte svara på.


Vilket kosttillskott för hår, hud och naglar bäst i test 2020

Om du vill prova kosttillskott för att få ett livligare, finare hårsvall, starkare naglar eller fräschare hud rekommenderar apoteket en produkt som innehåller samtliga av följande näringsämnen (Kisel, Zink, Biotin, Kalcium, Selen). Då ökar du chansen att se önskad effekt. Så vare sig du letar efter kosttillskott hår bäst i test eller hår, hud och naglar bäst i test är det viktigaste att noga granska innehållet med tanke på vad just du och din kropp behöver. Och kom ihåg att det ofta tar 6 månader innan du märker en synbar effekt av tillskotten.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-17