Din varukorg

Fetter – omättat vs. mättat fett allt du behöver veta

Publicerad 2020-10-14

Det finns många olika typer av fetter. Och det kan vara bra att veta skillnaden mellan dem.


Traditionellt har fetter associerats med övervikt och ohälsa. Visst, fetter är energitäta: de innehåller fler kalorier per gram än t ex kolhydrater och proteiner. Så det kan innebära överskottskalorier. Men det är inte hela sanningen. Vissa fetter är nämligen hälsosamma och viktiga att få i sig, medan andra inte är det.


Det är snarare en fråga om balans och variation än total mängd. Därför är det bra att lära sig skillnaden mellan fetterna, så att du kan äta bättre. Här tittar vi på olika fetter, framförallt omättat och mättat fett. Vilka är bra och dåliga, och hur kan du se till att få i dig rätt mängd av dem?


Varför behöver vi fett? Och vilka fetter?

Men vi börjar från början: varför behöver vi fett? Jo, fett är en viktig energikälla. Fetter behövs också för våra celler och hormoner, samt för att ta upp fettlösliga vitaminer. Dessutom används fettet som lagras i kroppen som en energireserv. Det är även ett värmelager som skyddar våra inre organ. Cirka en tredjedel av den energi vi får i oss bör komma från fett.


Mängden är dock inte det viktigaste. Det handlar först och främst om vilka fetter du får i dig. Därför ställer vi omättat fett och mättat fett mot varandra. Ett bra sätt att förbättra sin hälsa är nämligen att byta ut mättade fetter mot omättade fetter. Vi tar även en titt på transfetter. En sak är säker: rätt balans kan verkligen göra skillnad.


Hur tas fetter upp av kroppen?

När fetterna vi får i oss når mag- och tarmsystemet behöver de tas om hand av kroppen. I magen och tarmarna bryts de ned till mindre partiklar. Sedan transporteras fettet genom blodet och lymfvätskan. Efter transport når det olika vävnader där det används som energi eller lagras i den så kallade fettväven.


Fetter behöver hjälp av lipoproteiner för att transporteras i blodet. De är en typ av blodfetter som kan binda sig till andra ämnen och följa med blodflödet. Orsaken att fett behöver lipoproteinerna för att ta sig runt i blodet är att det inte är vattenlösligt. Även fettlösliga vitaminer som t ex D-vitamin behöver dem för att transporteras.


Omättat fett

Omättade fetter är de fetter som ofta benämns som goda fetter. De är bra för din hälsa i rätt mängd. Omättat fett brukar i sin tur delas upp i enkelomättat och fleromättat fett. Här tittar vi på vilka livsmedel du hittar dem i, och vilka olika fetter det finns.


Enkelomättat fett

Du hittar enkelomättat fett i t.ex:

  • Oliver och olivolja
  • Rapsolja
  • Mandel
  • Vissa nötter
  • Kyckling
  • Avokado

Omega-9 är ett exempel på en enkelomättad fettsyra.


Fleromättat fett (omega-3 och omega-6)

De mest kända fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6. Båda är grupper av fetter som i sin tur består av många andra fetter. Såväl omega-3 som omega-6 har många uppgifter i kroppen. Några av de viktigaste är kopplade till vårt blodtryck, våra njurar och vårt immunförsvar.


Omega-3 hittar du i t ex:

  • Lax
  • Makrill
  • Sill
  • Sardiner
  • En del alger
  • Rapsolja

Omega-6 hittar du i t ex:

  • Majsolja
  • Rapsolja
  • Sesamfrön
  • Sesamfröolja
  • Sojaolja
  • Solrosolja

Mättat fett

Mättat fett är den typ av fett som det inte är bra att äta för mycket av. Och en del av oss gör det. Du hittar mättat fett i t ex glass, godis, choklad, mejeriprodukter, charkprodukter och fett kött. Förvisso kan mättat fett användas som energi av kroppen, men det är inte bra att få i sig för stora mängder.


Högst en tredjedel av det fett vi får i oss bör komma från mättat fett. Egentligen behöver vi inte få i oss några mättade fetter överhuvudtaget. De kan nämligen bildas av andra fettsyror i kroppen.


Transfett

En ytterligare kategori är transfett. Transfetter är ohälsosamma i för stora mängder, och de kan t ex orsaka hjärt- och kärlsjukdomar. Transfett finns ofta i livsmedel som även innehåller mättat fett.


De brukar delas upp i naturliga och industriella transfetter. Men varför är det viktigt? Jo, livsmedelsindustrin har länge framställt industriella transfetter. Syftet är t ex att härda produkter för att ge dem rätt fasthet och sprödhet. Men detta görs i allt mindre utsträckning, eftersom transfetter inte är bra för oss. Värt att notera är att det inte bevisats att industriella transfetter skulle vara sämre för kroppen än naturliga.


Små mängder naturligt transfett finns i mejeriprodukter samt nöt- och fårkött. I takt med att de industriella transfetterna försvinner kommer allt större del av intaget från dessa källor.


Mättat och omättat fett – hur ska du tänka?

Nu vet du mer om mättat fett, omättat fett och transfetter. Men hur ska du tänka kring fetter? Jo, en god grundtanke är ungefär såhär: undvik transfetter, begränsa de mättade fetterna och få i dig rejält med omättat fett.


Ett bra sätt att göra det är att lägga om sin kost genom att byta ut mättat fett mot omättat fett. Och grunden till detta är kunskap. När du lär dig mer om näring kan du börja äta bättre mat och börja din väg mot en hälsosammare livsstil.


Kosttillskott med fetter

Det är framförallt en varierad och hälsosam kost som ska ge din kropp de fetter den behöver. Men ett kosttillskott kan vara en extra säkerhet. Omega-3 är en av de essentiella fettsyror som du kan få brist på, speciellt om du av någon orsak inte äter fet fisk.


Tänk på att alla kosttillskott inte är likadana. Produkternas förpackningar och hemsidor kan likna varandra. Men det viktiga är mängden och kvaliteten på innehållet. Därför är det viktigt att bara köpa kosttillskott av etablerade aktörer med oberoende kvalitetsmärkningar. Dessutom är kosttillskott inte något som ersätter en varierad och hälsosam kost – det är ett komplement.


Fetter – både bra och dåliga

Förhoppningsvis har du nu fått ett nytt sätt att se på fetter. De är inte kategoriskt bra eller dåliga för kroppen. Tvärtom handlar det om att äta rätt mängd av olika fetter för att må bra. Och det bästa sättet att göra det är att ha en varierad och hälsosam kosthållning.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-17

Källor:

livsmedelsverket.se

OM OSS

VÅRA PRODUKTER

HANDLA TRYGGT

KONTAKTA OSS


Vitalplus Tradecom Scandinavia AB

Box 500

451 21 Uddevalla

Org.nr: 556659-3157


Telefon: 010-138 55 00.

E-post: kundservice@vitalplus.se

Öppet; Mån – Fre 9 – 15