Vitaminbrist & mineralbrist – symptom och behandling
Publicerad 2020-06-11
Vitaminbrist och mineralbrist är en vanlig orsak till olika hälsoproblem. Det kan vara lätt att tro att många av dessa besvär försvunnit i takt med att vår levnadsstandard höjts, men så är det faktiskt inte – inte helt och hållet i alla fall.
Även om vi äter bättre och vet mer om hur vi borde göra det finns bristsjukdomar kvar i ganska stor utsträckning. Här kan du läsa mer om både vitaminbrist och mineralbrist, t ex vilka som är vanligast. Och självklart tar vi med det viktigaste, vad vi kan göra åt för att öka vårt intag och upptag av dem för att undvika bristsjukdomar.
Vilka vitaminer behöver jag?
Vitaminer behövs för att vi ska må bra, och ibland räcker det med ganska små mängder. Det finns en rad vitaminer och alla räknas som essentiella (livsnödvändiga). Essentiella ämnen kan inte bildas av kroppen på egen hand, eller i alla fall inte i sådan utsträckning att det täcker behovet. Alltså behöver vi få i oss dem från det vi äter och dricker. Dessa vitaminer är:
• A-vitamin
• B-vitaminer (B12, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin, tiamin)
• C-vitamin
• D-vitamin
• E-vitamin
• K-vitamin
Vilka mineraler behöver jag?
Det finns 15 olika mineraler och så kallade spårämnen som anses vara essentiella. En del av dem behöver vi av olika orsaker inte tänka på gällande vårt näringsintag, ofta eftersom intaget kommer naturligt samtidigt som behovet är mycket litet. Men vissa av dem behöver vi få i oss från kosten – lyckas vi inte kan följden bli mineralbrist.
Häng med, här är hela listan:
• Fosfor
• Jod
• Järn
• Kalcium
• Kalium
• Klor
• Kobolt
• Koppar
• Magnesium
• Mangan
• Molybden
• Natrium
• Selen
• Svavel
• Zink
Vilka näringsämnen är det vanligast att få vitaminbrist på?
Även om många vitaminer och mineraler räknas som livsnödvändiga är det långt från alla vi riskerar att få brist på. En varierad kost täcker nämligen det allra flesta. Men det finns några exempel på näringsämnen vi riskerar att få brist på, speciellt de som av någon orsak tillhör en riskgrupp som får i sig mindre mängder.
Här tittar vi på fem av dem:
• D-vitamin
• Folat (folsyra)
• Järn
• Magnesium
• Vitamin B12
D-vitamin
Det talas alltmer om D-vitaminbrist i Sverige och andra nordliga länder. Eftersom stora delar av vårt intag kommer från solen blir det ofta svårt att bibehålla tillräckligt höga nivåer under långa, mörka vintrar. Under en period kan lagret i vår kropp räcka till, men i många fall hamnar vi till slut på för låga nivåer innan solen återvänder.
Och eftersom D-vitamin är kopplat till upptaget av den viktiga mineralen kalcium kan det ha både kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser för vår hälsa.
Folat (folsyra)
Folat är en B-vitamin som framför allt är viktig för god fosterutveckling. Därför rekommenderas ett kosttillskott till de som är gravida eller planerar att bli det. När folat tillförs genom ett kosttillskott brukar ämnet kallas för folsyra.
Men det är inte bara gravida som behöver tillräckliga mängder folat. Ett bristtillstånd kan orsaka nedsatt kognition och blodbrist, med t ex trötthet, yrsel och huvudvärk som symtom.
Järn
Järn är ett mineralämne som är viktigt för att vårt blod ska fungera optimalt. Det krävs nämligen för att skapa röda blodkroppar, en ytterst central uppgift om vi ska undvika blodbrist (anemi).
Men varför får vi järnbrist? Jo, det finns två huvudsakliga orsaker. Dels finns järn som kroppen kan ta upp på ett bra sätt främst i kött som t ex inälvs- och blodprodukter, dels riskerar många grupper att av olika orsaker få i sig för lite av den viktiga mineralen.
Magnesium
Magnesium är en mineral som det i allt större utsträckning forskas och diskuteras om. Och det finns troligen goda orsaker – magnesiumbrist har kopplats till allt från muskelryckningar och nervproblem till psykiska besvär som depression och ångest.
Eftersom magnesium samspelar med många andra näringsämnen i kroppen kan brist ha konsekvenser vi ännu inte vet om. I takt med att forskningen hittar nya fynd uppdagas förhoppningsvis många av dessa.
Vitamin B12
Vitamin B12, eller kobalamin, har många viktiga uppgifter, t ex att bilda blodkroppar, ämnesomsätta celler och få nervsystemet att fungera på ett bra sätt. Vitamin B12-brist är en av de mer förekommande typerna av vitaminbrist. Tillståndet drabbar framför allt äldre som med stigande ålder får svårare att ta upp B12, samt veganer som exkluderar många av de livsmedel som är rika på ämnet.
Men oavsett vem du är så är det alltid bra att hålla ett öga på ditt intag av vitamin B12, det är helt enkelt ett av de viktigaste näringsämnena för att vara kropp ska må bra.
Glöm inte Omega-3!
Omega-3 är förvisso inte ett mineral eller vitamin, men den är nog så viktig för att bibehålla en god hälsa. Och det är en av de ämnen som är allra vanligast att ha brist på. Omega-3 räknas som en essentiell fettsyra. Den hittas främst i fet fisk, vilket långt från alla äter tillräckliga mängder av.
Precis som många av vitaminerna och mineralerna i denna artikel är det ett mycket viktigt ämne för vårt välmående. Äter du inte fet fisk eller andra livsmedel med omega-3 särskilt ofta? Då kan det vara en god idé att fundera över att ta ett omega-3-tillskott.
Vitaminbrist och mineralbrist på samma gång
Vissa gånger kommer ett bristtillstånd inte ensamt, tvärtom förekommer brist på flera olika näringsämnen ganska ofta. Då är grundorsaken ofta en nedsatt absorption eller mycket ensidig kost. I dessa fall kan det vara bra att få behandling och rekommendationer av vården, eftersom något kan vara fel och orsaka att man drabbas av näringsbristerna.
Hur ska man äta för inte få vitaminbrist och/eller mineralbrist?
Att kombinera livsmedel med olika egenskaper kan kännas som ett pussel. Och visst är det så – men i grunden är det viktigaste att uppnå en varierad kost. De allra flesta mår bra så länge de lyckas upprätthålla en någorlunda bra blandning. Exempelvis är fet fisk minst en gång i veckan är något som växt fram som en allt viktigare rekommendation.
Förutom det är det alltid bra att äta mycket frukt, grönsaker och bär. Generellt har dessa kategorier ett högt innehåll av vitaminer och mineraler.
Vitamintillskott
Nu vet du mer om vitaminbrist och vilka ämnen du främst ska tänka på. Men vad finns det för vitamintillskott och vad ska du tänka på? Är alla lika bra? Vi kan börja där och säga nej, det är de definitivt inte.
För det första kan mängden vitamin i kosttillskott skilja sig åt, trots att de heter samma sak och ser nästan likadana ut. För det andra kan källan till näringen variera, och därmed även dess kvalitet. Och dessa saker är betydelsefulla – syftet med att ta vitamintillskottet är ju att undvika vitaminbrist och dessutom må bättre.
Ett sätt att få tag i de bästa kosttillskotten är att vara noga med vems du köper. Välj bara kosttillskott från etablerade aktörer med oberoende kvalitetsmärkning.
Mineraltillskott
Men mineraltillskott då? Jodå, rent allmänt gäller samma förhållningsregler som vid vitamintillskott. Precis som med vitamintillskott finns det en djungel med produkter där många liknar varandra, trots att kosttillskottens kvalitet kan variera kraftigt.
Titta på innehållsförteckningen så att det verkligen innehåller de mineraler som du letar efter, och i en mängd du mår bra av. Var noga med att köpa dina kosttillskott från etablerade företag med oberoende kvalitetsmärkning.
Multivitamin
Ett multivitamintillskott är ett sätt att få i sig både vitaminer och mineraler på samma gång. Och visst är det bekvämt att få intaget av många näringsämnen på ett bräde. Men nackdelen med multivitamin är att du råkar få i dig för mycket av någonting du inte behöver.
Dessutom är många multivitamintillskott inte sammansatta för specifika grupper, snarare innehåller de vitaminer och mineraler som ska passa alla. Det säger nästan sig själv att det inte är optimalt, speciellt om du tillhör en riskgrupp för en specifik vitaminbrist eller mineralbrist och därför vill kompensera med ett tillskott.
Vitalplus – ett kosttillskott med D-vitamin
Brist på D-vitamin är Sveriges mest omtalade vitaminbrist. Och ett kosttillskott kan vara ett sätt att försäkra sig om ett fullgott intag. Vitalplus kosttillskott med D-vitamin tillverkas i Sverige av certifierade läkemedelsföretag, vilket innebär att lika höga krav ställs som vid produktion av läkemedel. Det är helt enkelt ett kosttillskott du kan lita på.
Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.
Uppdaterad: 2022-10-17
Källor: