Multivitamin – vilken är bäst och vad ska man tänka på?

Publicerad 2020-04-20

Multivitamin

Multivitamin är en typ av kosttillskott som innehåller flera olika vitaminer på samma gång. Det finns många olika typer av multivitamin. Många multivitamin innehåller förutom vitaminer även mineraler och andra näringsämnen. Kombinationen och doseringen av olika vitaminer varierar, likaså kvaliteten på de ämnen som utgör näringen.


Det är viktigt att ta rätt mängd multivitamin baserat på de förpackningens rekommendationer. Ett tillskott med multivitamin är inte en ersättning för en varierad och hälsosam kost, det är ett komplement. Man bör använda kosttillskott från en etablerad och välkänd aktör som kan garantera produktens kvalitet.


Varför ett multivitamin?

Multivitamin är ett av de mest populära kosttillskotten. En av orsakerna är att man genom multivitamintillskott kan få i sig en mängd olika vitaminer och mineraler i ett kosttillskott. Det är ett praktiskt sätt att tillgodogöra sig extra näring utan att behöva hålla koll på flera separata tillskott.


Många i västvärlden lever stressiga liv som ibland också innebär bristande matvanor. När man inte riktigt har koll på sin kost är det svårt att veta att man får i sig all den näring man behöver. Dessutom behöver man kunna en del om näring för att veta vilka livsmedel som innehåller vilka vitaminer.


Det kan även vara så att man har en kosthållning som gör det svårt att få i sig tillräckligt mycket av vissa vitaminer. Vegetarianer och veganer riskerar t ex att få i sig för lite D-vitamin och vitamin B12. Det finns även sjukdomar som gör det svårare för kroppen att tillgodogöra sig vitaminer.


Eftersom ett multivitamin innehåller flera olika vitaminer på en gång kan det vara en extra säkerhet. Ett kosttillskott ska aldrig ersätta den vanliga kosten, men däremot kan det vara ett komplement som gör det lite lättare att få i sig vitaminer. På så sätt kan ett multivitamin vara ett mycket bekvämt alternativ.


Om man använder flera olika kosttillskott på samma gång behöver man hålla koll på mängden av olika vitaminer som man får i sig. Man bör inte överskrida det rekommenderade dagliga intaget av någon vitamin eller mineral.


Vilket multivitamin är bäst?

Många undrar så klart vilket multivitamin som är allra bäst. När man jämför kosttillskott finns det flera olika saker att tänka på. Några av dem är:


• Vilka vitaminer innehåller det?

• I vilken mängd finns de olika vitaminerna?

• Hur anpassat är det efter dina specifika behov?

• Hur framställs de olika vitaminerna i tillskottet?

• Är företaget en välkänd och pålitlig aktör, med t ex kvalitetsmärkningar?

• Är kosttillskottet tillverkat på ett miljövänligt sätt?


Det kan vara värt att göra efterforskning så att man får tag i ett multivitamintillskott som har så god effekt på hälsan som möjligt. Produkter med snarlika namn och förpackningar kan skilja sig åt.


MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

I vilka former finns multivitamintillskott?

Multivitamin finns i flera olika former. Det vanligaste är tabletter och kapslar. Multivitamin finns även som dryck eller brustablett om man hellre väljer att dricka sitt kosttillskott. Vilken form som är bättre för att ta upp vitaminerna är debatterat. Troligen kommer vi att veta mer om detta i framtiden när det gjorts mer forskning.


Multivitamin för olika grupper

Många multivitamintillskott är specifikt framtagna för att tillgodose näringsbehov hos vissa grupper. Här kan du läsa om några av de vanligaste samt vilka vitaminer och mineraler som brukar ingå.


För barn

Det finns flera olika multivitamintillskott som är anpassade för barn. Kosttillskott för barn har ofta lite roligare form och smak för att inte kännas som en medicin, vilket det inte heller är. Några vanliga näringsämnen i kosttillskott för barn är multivitamin, D-vitamin och omega-3.


För kvinnor och män

Det finns många multivitamin som är speciellt framtagna för kvinnor. Mineralen järn är också en vanlig beståndsdel, eftersom det är ett näringsämne som menstruerande kvinnor riskerar att få brist på. B-vitaminet folsyra är en annan vanlig beståndsdel, eftersom det är ett viktigt vitamin för kvinnor som är gravida, ammar eller planerar att bli gravida. Järn och folsyra kan dessutom bidra till minskad trötthet och utmattning.


Multivitaminer framtagna för män innehåller ofta mineralen zink, eftersom den är kopplad till testosteron och fertilitet. Selen och koppar är två andra mineraler som ofta ingår i multivitaminer för män. Även B-, C- och D-vitamin förekommer.


För de som tränar

Förutom dessa könsspecifika multivitamin finns det även en hel del kosttillskott med vitaminer som framtagna speciellt för de som tränar hårt. Hård träning ställer ofta hög krav på kroppen gällande återhämtning. Dessa multivitamin kan t ex innehålla magnesium för att hjälpa till med muskelåterhämtning och C-vitamin för att stötta immunförsvaret.


För veganer och vegetarianer

Multivitamin för veganer och vegetarianer är ett annat vanligt förekommande kosttillskott. När man äter en vegetabilisk kost riskerar man att få brist på t ex B-vitaminer (speciellt B12) och mineraler som järn, zink och kalcium. Man kan även få underskott på de viktiga fettsyrorna omega-3 och omega-6, som främst återfinns i fisk och skaldjur.


Vitalplus – svenska kosttillskott av hög kvalitet

Vitalplus erbjuder svensktillverkade kosttillskott som görs av certifierade läkemedelsföretag. Kraven är lika höga som vid produktion av läkemedel. Säkerhet och kvalitet kontrolleras noga i varje steg av processen.


Två populära kosttillskott från Vitalplus är våra tillskott med D-vitamin och omega-3. När man bor i Sverige kan det vara bra med ett tillskott av D-vitamin. Stora mängder av det D-vitamin vi får i oss kommer från solen, och det är sällan det som lagras i kroppens förråd räcker hela vintern. Omega-3 är en livsnödvändig fettsyra som främst finns i fet fisk. Vitalplus omega-3-tillskott är ett kvalitetssäkrat och miljövänligt tillskott som försäkrar dig om ett fullgott intag av omega-3.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-17