Tea Tree-olja (teträdolja) - användningsområden och effekt


Publicerad 2022-10-06

Tea Tree-olja

Tea Tree-olja (teträdolja) är en naturlig hudvårdsprodukt som har sitt ursprung i Australien. Oljan härstammar från trädet Melaleuca Alternifolia.


Den har varit en del av olika produkter i Australien under ungefär 100 år. Ursprungsbefolkningen har traditionellt använt den som örtmedicin och i bakteriedödande syfte. Och nu finns Tea Tree-olja världen över i många olika former. Men vad används den mot? Fungerar den? Här tar vi en närmare titt på Tea Tree-olja.


Användningsområden för Tea Tree-olja


Tea Tree-olja framställs genom att ångdestillera trädets blad. Oljan används mot en rad hudbesvär, som t ex:


● Finnar och akne

● Svampinfektioner

● Mjäll

● Munsår

● Sol- och brännskador

● Irriterad hud

● Insektsbett


Du använder endast Tea Tree-olja utanpå huden. Medlet i sin rena form bör alltid spädas ut. Men Tea Tree-olja finns också i produkter som schampo, balsam, spray, ansiktsvatten och kroppstvål. Följ instruktionerna på paketet noga.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Har Tea Tree-olja bevisad effekt?

Tea Tree-olja marknadsförs som en lindring av en rad olika hudbesvär. Dessvärre finns det inte så mycket forskning kring den. Vissa mindre studier har haft positiva utfall, men det räcker inte för att säga att oljan har bevisad effekt. Förvisso betyder det inte att teträdolja inte fungerar. Men det kan vara bra att veta att effekten inte är bevisad.


Biverkningar och överdosering


Tea Tree-olja kan i undantagsfall leda till biverkningar som kontakteksem eller hudirritation. Barn under 10 år ska inte använda oljan. Det kan vara bra att undvika produkter med teträdolja när du är gravid eller ammar, eftersom vi inte vet så mycket om dess påverkan. Du bör absolut inte svälja Tea Tree-olja, då det kan orsaka allvarliga symtom.


Det finns hjälp mot hudbesvär


Tea Tree-olja är ett sätt att försöka lindra hudproblem. Men om du har hudbesvär som hindrar din vardag eller på annat orsakar besvär bör du se om det finns receptfria läkemedel som hjälper mot dem. Om receptfria läkemedel inte lindrar du kan söka vård för att få hjälp.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-10

Källa:

NCIB

NCCIH