Vad är rosenrot och vad är den bra för?


Publicerad 2022-10-06

Rosenrot

Rosenrot är en rot som ingår i familjen fetbladsväxter (Crassulaceae). Den används som ett traditionellt växtbaserat läkemedel i flera olika syften. Då är innehållet ofta ett extrakt från roten. Rosenrot finns även i kosttillskott.


I Sverige hittar du växten i Norrbotten, Hälsingland och Bohuslän. Orsaken till namnet rosenrot är att den luktar som rosor. På engelska brukar den kallas för arctic root eller rhodiola. Här tittar vi närmare på rosenrot, t ex dess användningsområden och effekter.


Utseende och historia


Men hur ser rosenrot ut? Jo, det är en liten ört som växer under flera år och kan bli upp till tre decimeter hög. Den växer ofta i täta tuvor. Dess blad är ljust grågröna och platta. Och de tätt samlade gula blommorna blommar i juni och juli. Men det är som sagt ofta roten som används i olika kosttillskott och växtmediciner.


Rosenrot räknas som en adaptogen, en växt som ska stödja kroppens försvar och funktioner. Kategorin innehåller även andra kända växtläkemedel som ginseng, rysk rot och schisandra. Växten innehåller ganska mycket C-vitamin. Den har därför en historia av att behandla skörbjugg (brist på C-vitamin, som idag är mycket ovanligt).


Effekt - vad är rosenrot bra för?


Rosenrot lyfts fram som en växt som kan skydda celler från skada, reglera hjärtrytmen samt förbättra minnet och inlärningsförmågan. Dess användningsområden är många. Några av dem är:


● Stress

● Depression

● Ökad energi

● Ökad uthållighet

● Ökad kognitiv förmåga

● Ökad fertilitet

● Ökad sexlust

● Höjdsjuka


Men frågan är om den egentligen har effekt? Likt många andra naturläkemedel och örter är rosenrot föremål för diskussion. Dess indikationer som traditionellt växtbaserat läkemedel grundas på erfarenhet. Alltså ställs det inte några krav gällande effekt, som det däremot görs på vanliga läkemedel. Och kosttillskott är enbart ett extra tillskott till en hälsosam livsstil - inte en medicin mot åkommor. Detta är något du bör ha i åtanke när du tar rosenrot. I slutändan handlar det om hur du själv mår av det, men du kan inte räkna med en bevisad effekt.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Vad säger forskningen?


Det har forskats en del kring rosenrot, men det finns inga starka vetenskapliga bevis för att den skulle fungera. Vissa studier har visat positiva tecken, medan andra inte gjort det. Förhoppningsvis får vi reda på mer om växten i framtiden. Då kan vi veta vad rosenrot verkligen har effekt mot. Till dess får vi använda vårt eget omdöme.


Om du undrar vad växten kan göra i ett visst syfte kan det vara bra att själv titta på vetenskapliga studier. Det hjälper dig att göra ett välgrundat beslut.


Dosering av rosenrot


Rosenrot kan användas både på kort och lång sikt. Den kan tas för att snabbt bli piggare, t ex före ett träningspass. Men roten kan också användas för att hålla sig alertare på längre sikt.


Den rätta doseringen beror på vem som tar preparaten, t ex personens ålder och hälsa. Och det bristande vetenskapliga underlaget gör det också svårt att veta vad som är en bra dos. Därför är det bra att dosera rosenrot med försiktighet. Hellre för lite än för mycket.


Kosttillskott och läkemedel med rosenrot


Det finns både kosttillskott och traditionella växtbaserade läkemedel med rosenrot. Men vad är skillnaden? Och vad ska du tänka på när du väljer?


Jo, visst kan tillskotten och företagen som tillhandahåller dem likna varandra. Dock finns det ofta skillnader, både gällande mängd och kvalitet. Så det är värt att kolla upp det ordentligt. Du bör bara köpa kosttillskott av etablerade aktörer med oberoende kvalitetsmärkning.


Tänk på att traditionella växtbaserade läkemedels klassificering baseras på långvarigt användande. Alltså finns det inget vetenskapligt underlag för att de fungerar. Därför är det faktiskt upp till dig att bedöma om de har effekt.


Har rosenrot biverkningar?


Men kan växtläkemedel eller tillskott med rosenrot ge biverkningar? Jo, några har rapporterats under vetenskapliga studier. De är:

● Huvudvärk

● Magbesvär

● Suddig syn


Ett bra sätt att undvika dem är att noga följa doseringen på förpackningen. Och att sluta ta roten om den leder till besvär.


Vem bör inte ta rosenrot?


Rosenrot bör inte tas av gravida eller ammande. Orsaken är att det saknas tillräcklig erfarenhet av växtens påverkan. Detsamma gäller barn under 12 år. Om du tar läkemedel eller behandlas mot en sjukdom är det viktigt att först fråga din läkare om det är säkert att börja ta rosenrot.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-10


Källa

lakemedelsvarlden.se

netdoktor.se

fass.se

svesnktkostilskott.se

webmd.com

linnaeus.nrm.se