Omega-9 - behov, livsmedel och kosttillskott


Publicerad 2022-10-10

Omega-9

Omega-9 är en grupp fettsyror. De är inte lika viktiga som de livsnödvändiga fettsyrorna omega-3 och omega-6, men det kan ändå vara bra att veta lite om dem. Här tittar vi närmare på omega-9, t ex vilka livsmedel som innehåller stora mängder. Och vad det finns för kosttillskott på marknaden.


Omega-9 tros påverka våra blodfetter och vårt blodsocker. Vi vet inte riktigt hur, men det föreslås kunna höja mängden av det goda kolesterolet HDL jämfört med det ohälsosamma LDL.


Hur mycket omega-9 behöver vi?


Livsmedelsverket har inte fastställt något RDI (rekommenderat dagligt intag) av omega-9. Orsaken är att fettsyrorna inte anses vara essentiella. Kroppen kan producera de mängder vi behöver på egen hand. 

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Livsmedel med stora mängder omega-9

Några livsmedel som är rika på omega-9 är:


● Nötter

● Frön

● Mandlar

● Havtorn

● Rapsolja

● Olivolja

● Linfröolja

● Avokado


Den vanligaste formen av omega-9 kallas för oljesyra och återfinns i olivolja. Vissa menar att det är den som ger olivolja (och “medelhavsdieten” i helhet) dess påstådda positiva hälsoeffekter, t ex gällande blodtryck och minskad åderförkalkning. Men det skulle behövas mer forskning på området för att se om det verkligen stämmer. En annan typ av omega-9 är erukasyror som bl a finns i rapsfrön och senapsfrön.


Kosttillskott med omega-9


Det finns många kosttillskott som innehåller omega-9. Tillskotten finns som kapslar, tabletter och i flytande form. Vanligtvis kommer de från linfröolja eller havtorn. Produkter med olja från havtorn marknadsförs ofta mot torra slemhinnor. Men tänk på att det handlar om kosttillskott - produkterna är alltså inte läkemedel med bevisad effekt.

Det finns även kombinerade omega-tillskott med flera olika omega-fettsyror. Syftet är ofta att tillhandahålla tillskott som upprätthåller balansen mellan de olika fettsyrorna. Det finns teorier om att en obalans mellan olika fettsyror (speciellt omega-3 och omega-6) skulle kunna orsaka hälsoproblem. Men oavsett om du väljer att ta ett tillskott eller inte är det viktigt att tänka på att det är ett komplement till en varierad kost och en hälsosam livsstil.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-10

Källa:

Helathline