Vad är kollagen? Finns det i mat och kosttillskott?

Publicerad 2022-10-06

kollagen

Kollagen är ett omtalat ämne. Det är ett fiberprotein som är en viktig del av kroppen, vissa brukar säga att det är som ett lim som håller ihop allting. Men varför talas det så mycket om kollagen? Och hur ska du tänka kring ämnet egentligen? Hjälper de kollagentillskott som finns att köpa?


Vad gör kollagen i kroppen?


Men vad är det för egenskaper i kollagen som gör det till “kroppens lim”? Jo, det har en rad uppgifter. Några av dem är att:


● Bygga upp hud, hår, naglar och brosk

● Bibehålla hudens elasticitet och fuktbalans

● Upprätthålla rörligheten i lederna


Två av de tre kändaste typerna av kollagen (typ 1 och 3) finns främst i hud, muskler och ben medan typ 2 främst är en del av vårt brosk. Det finns även typ 4, 5 och 6. Typ 1 står för stora delar av det kollagen som finns i kroppen.

Huden består av ungefär 70% kollagen. Dessutom består cirka 30% av allt protein i kroppen av ämnet. Det är verkligen något som utgör stora delar av människokroppen, speciellt det som är synligt. Av den orsaken pratar många som är skönhetsintresserade om kollagen; det utgör ju stora delar av vår hudyta.


Produktionen av kollagen minskar i takt med att vi åldras. Det är ytterligare en orsak till att många fått upp ögonen för ämnet: många söker efter det bästa sättet att upprätthålla nivåerna när de börjar sjunka.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Kollagen i mat


Det många så klart undrar är vad de ska äta för att få mer kollagen i kroppen. I artiklar på nätet brukar kött och fisk lyftas fram som bra källor. Dessvärre är kollagen inte ett näringsämne på samma sätt som t ex vitaminer och mineraler, som brukar kunna tillföras genom kosten. Men däremot är det något som kan påverkas genom att du får i dig tillräckliga mängder av viktiga ämnen som kroppen behöver. Kollagen produceras när aminosyrorna glycin och prolin kombineras. Därför är det viktigt att få i sig tillräckliga mängder proteiner och essentiella aminosyror. Men även C-vitamin, zink och koppar är centrala för att skapa nya proteiner, som t ex kollagen. Livsmedel som innehåller dessa ämnen framhålls ofta som “kollagenrik mat”. Men det är oklart hur stor effekt det faktiskt har på kollagenet i kroppen. Vi vet alltså inte om det som kallas för kollagenrik mat har någon inverkan på t ex hud, hår och naglar. Med det i åtanke: bör du optimera din kost för att öka nivåerna av kollagen i kroppen? Det beror på vad du själv tror om det. Och vad det känns som att du mår bra av. Vetenskapen kan, så här långt, inte säga så mycket mer om kollagennivåer än att det är bra att få i sig de rekommenderade intagen av olika näringsämnen.


Kosttillskott med kollagen


Det finns en rad olika kosttillskott med kollagen. Du kan ta det som pulver, tabletter, kapslar eller i flytande form. Dessutom finns det krämer och gel som stryks på huden. Många vårdande hudprodukter innehåller kollagen. 


Men fungerar kosttillskotten som du äter och dricker? Nja, inte om du tänker på det som en medicin mot hudens åldrande. Du får inte stopp på kroppens naturliga processer, men du kanske kan tillföra mer kollagen och på den vägen hålla igång produktionen på ett bättre sätt. Hursomhelst kan du inte räkna med någon effekt, eftersom produkterna är kosttillskott och inte läkemedel.


En del tar kollagen för att bli rörligare eller få mindre ont i sina leder. Men även där saknas det bevisad effekt. Det handlar helt enkelt om hur du själv känner att du mår av tillskottet. Tänk på att ett kollagentillskott inte ersätter en i övrigt hälsosam kost och livsstil - det är ett komplement.


Hydrolyserat kollagen och kollagenpeptider


Det är också bra att veta vad hydrolyserat kollagen är. Vissa tillskott är nämligen av den typen för att underlätta upptaget. Hydrolyserat kollagen (peptidkollagen) innebär att ämnet redan är nedbrutet till peptider (en mindre kedja av aminosyror). När kollagenet är hydrolyserat innebär det att det är lättare för kroppen att ta upp det.


Kollagentillskott - bäst i test


Men vilket kollagentillskott är bäst? Det är svårt att säga, för det finns mängder av produkter, tester och jämförelser på nätet. Som med många andra kategorier av kosttillskott är det viktigt att titta vad produkterna faktiskt innehåller. Är det i den mängd du eftersöker, och är det av bra kvalitet? Var noga med att undersöka detta så att du hittar en bra produkt. Det kan också vara bra att kontrollera företaget som säljer kosttillskottet, t ex gällande kvalitetsmärkning.


Slutord


Kollagen är som sagt omdebatterat. Och i dagsläget vi långt ifrån allt om effekterna, och hur vi kan optimera ämnet för att må så bra som möjligt. Men det är bra att ha de vetenskapliga bevis som finns i åtanke. Det är inte ett mirakelmedel som du kan räkna med, men det är möjligt att din hud och dina leder mår bättre av det. Som så ofta är det allra viktigast att först lägga grunden till ditt välmående: en hälsosam livsstil och en varierad kost.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-06

Källa:

Apohem 

Dynamoccode 

Apotekhjärtat