ALA (alfalinolensyra) - vegetabilisk omega-3

Publicerad 2022-10-25

vegetabilisk Omega-3

Alfalinolensyra (ALA) är en fettsyra som brukar kallas för linolensyra. Det är den vegetabiliska typen av omega-3, en viktig kategori av fettsyror. ALA räknas som ett essentiellt (livsnödvändigt) ämne. Här tar vi en närmare titt på linolensyra, och dess relation till andra omega-3-fetter.


ALA, EPA och DHA - tre sorters omega-3


För att förstå hur ALA passar in i sammanhanget är det bra att lära sig lite mer om omega-3. Omega-3 är en grupp fleromättade fettsyror som vi behöver få i oss för att må bra. Inom omega-3 finns det sedan i sin tur finns det flera olika kategorier av fetter.


ALA är som sagt den vegetabiliska formen av omega-3. Det finns det också EPA och DHA, som främst kommer från fet fisk. Men varför är detta viktigt? Jo, EPA och DHA är lättare för kroppen att ta upp. Även ALA kan tas upp, men då behöver kroppen själv omvandla det till EPA eller DHA. Förmågan är dock rejält begränsad. Så upptaget blir mycket lägre än om du istället ätit någon av de animaliska omega-3-fettsyrorna. 

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Var hittar du ALA?


Men i vilka livsmedel hittar du linolensyra? Jo, framförallt i nötter och vegetabiliska oljor. Valnötter, linfröolja, rapsolja och sojabönsolja är några bra källor. Det är dock svårt att få detta att räcka till för att täcka behovet av omega-3. ALA tas inte alls upp lika bra som EPA och DHA. Och detta kan leda till ett lågt intag hos personer som inte äter fet fisk.


Men vad kan du göra åt det, om du inte vill börja äta fet fisk? Jo, ett alternativ för att öka intaget kan vara att ta ett kosttillskott med omega-3. Ett kosttillskott är inte en ersättning för en varierad kost, men det kan vara en extra hjälp.


Tänk på att bara köpa omega-3-tillskott av etablerade företag med oberoende kvalitetsmärkning. Detta kan vara extra viktigt gällande omega-3, eftersom det brukar komma från fisk. Då finns det även miljöaspekter, som t ex överfiskning, att ta hänsyn till.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-25


Källa

Livsmedelsverket.se