Endometrios - symtom, orsaker och behandling
Publicerad 2022-10-25
Endometrios uppstår när delar av livmoderslemhinnan eller dess celler har hamnat på ett annat ställe än inne i livmodern. Här kan du lära dig mer om sjukdomens symtom och orsaker, och hur den kan behandlas.
Symtom på endometrios
Endometrios kan ha många olika symtom, dessutom i varierande omfattning. Vissa får stora besvär, medan andra knappt känner av sjukdomen. De vanligaste är:
● Smärtor (menssmärtor, samlagssmärtor, magsmärtor eller värk som strålar ut i rygg och ben)
● Problem med urinvägarna
● Avföringsbesvär (blod i bajset eller smärtor under toalettbesök)
● Magbesvär (t ex diarré och förstoppning)
● Mensbesvär
● Svårigheter att bli gravid
● Allmän sjukdomskänsla (trötthet, illamående, feber)
Sjukdomen kommer ofta och går i så kallade skov. Det innebär att du periodvis mår bättre för att sedan få besvär under en tid.
Orsaker till endometrios
Orsakerna till endometrios är inte helt klarlagda. Men troligen beror det på att livmoderslemhinnans beståndsdelar eller celler hamnar i magen under mensen, för att sedan fästa sig på bukhinnan där de växer sig större. Varför det händer är inte säkert, men vi vet att sjukdomen delvis är ärftlig.
Behandling av endometrios
Endometrios går inte att bota, men det går att lindra. Ibland kan sjukdomen försvinna av sig själv. Och för många försvinner den helt när mensen upphör.
Smärtstillande läkemedel är ett sätt att ta sig igenom sjukdomens skov. Om det behövs kan du även få starkare, receptbelagda smärtläkemedel utskrivna av din läkare. Hormonbehandling kan vara ett sätt att minska mängden av könshormonet östrogen. Detta kan göra att endometriosen blir bättre.
I vissa fall kan sjukdomen göra att du behöver opereras. Då tas all endometriosvävnad bort genom en titthållsoperation.
Din livsstil kan också påverka. Exempelvis kan fysisk aktivitet och en förbättrad kosthållning mildra symtomen. Även avslappningsövningar, mindfulness och KBT (kognitiv beteendeterapi) kan göra det lättare att hantera endometrios.
Misstänker du att du lider av endometrios? Då bör du söka vård för att få rätt hjälp.
Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.
Uppdaterad: 2022-10-11
Källa