Adaptogener - användning och effekt

Publicerad 2022-10-18

Adaptogener

Adaptogener marknadsförs som ett mirakelmedel mot stress och andra åkommor. Men vad är en adaptogen egentligen? Vilka finns det? Och har de bevisad effekt mot de besvär som de används mot? Här tittar vi en närmare titt på adaptogenerna.


Vad är adaptogener?


Men vi börjar med det mest grundläggande: vad är en adaptogen egentligen? Jo, gruppen adaptogener är en kategori örter och svampar som anses kunna stödja kroppens naturliga förmåga att hantera stress. Namnet “adaptogen” antyder att de anpassar sig efter kroppens behov, oavsett om de är fysiska, psykiska eller biologiska.


Många av dem har traditionellt använts mot olika besvär och åkommor. Ett exempel är den mest kända av adaptogenerna, ginseng, som använts i Kina under tusentals år. Något som är gemensamt för flera av dem är att de varit populära alternativmediciner inom sin kultur.


Idag hittar du adaptogener i en rad olika produkter. Dels kan du köpa dem som kosttillskott och traditionella växtbaserade läkemedel, dels ingår de i många produkter som stimulant.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Användningsområden


Och stimulant är en bra utgångspunkt. För det är ofta det som adaptogener används som. Men det är långt ifrån det enda användningsområdet. Några av de vanligaste är:


● Förbättrat immunförsvar

● Mot erektil dysfunktion

● Mot inflammation

● Stresshantering

● Ökad koncentration

● Ökad prestationsförmåga


Vissa adaptogener, som t ex ginseng, används också som ett övergripande medel för hälsa och välbefinnande.


Vad finns det för adaptogener?


Användningsområdena är många. Och adaptogenerna är också många. Några av de mest förekommande är:


● Ashwagandha (indisk ginseng)

● Ginseng (Panax quinquefolius och Panax ginseng)

● Rosenrot

● Rysk rot (sibirisk ginseng)

● Schisandra (fjärilsranka)


Många adaptogener innehåller stora mängder näringsämnen, som t ex C-vitamin och karotenoid (som blir till A-vitamin). Om du är ute efter att tillföra ett visst näringsämne är det bra att titta på flera olika adaptogener. Tänk på att det också finns vanliga kosttillskott med vitaminer och mineraler. Och glöm inte att lägga grunden först: en hälsosam livsstil och en varierad kost.


Har adaptogener bevisad effekt?


Det går inte att förneka att många av rötterna är rika på näring. Men fungerar produkterna? Nej, inte på samma sätt som ett typiskt läkemedel. Därför är det bra att ha ett kritiskt tankesätt.


De adaptogener som finns på marknaden är oftast i form av traditionella växtbaserade läkemedel eller kosttillskott. Det innebär att de inte är regelrätta läkemedel som har effekt mot olika sjukdomar och besvär.


Kategorin traditionella växtbaserade läkemedel baseras nämligen på långvarig användning. Alltså ställs inga krav på vetenskapliga bevis. Och de studier som gjorts kring olika adaptogener har haft blandade resultat. Så det går inte att säga att de har bevisad effekt. I slutändan handlar det istället om hur du själv känner att du mår av dem.


Kosttillskott och läkemedel med adaptogener


Men vad ska du tänka på när du köper en produkt som innehåller adaptogener? Jo, oavsett om det är ett kosttillskott eller ett traditionellt växtbaserat läkemedel kan det vara bra att kolla upp några saker. Visst, många produkter på nätet eller i butiken kan se lika ut. Men så är inte alltid fallet.


Se över innehållsämnena och dess ursprung. Detsamma gäller företaget du köper produkten av. Se till att den kommer från ett etablerat företag, gärna med oberoende kvalitetsmärkningar..


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-18


Källa

lakemedelsvarlden.se