Essentiella fettsyror

Publicerad 2019-09-26

Essentiella fettsyror

Är essentiella fettsyror bra för hälsan? Med vetenskapens hjälp, håller den seglivade myten om att fett skulle vara dåligt för oss, sakta men säkert på att utplånas. Det är en alltmer vedertagen och allmänt accepterad sanning att vi behöver få i oss fett för att må bra och för att kroppen ska fungera optimalt. Bland annat behövs fett för att våra organ ska kunna fungera, och för att vi ska kunna tillgodogöra oss olika former av näringsämnen. Men betyder det att det är fritt fram – och till och med bra för oss – att go bananas bland chips och wienerbröd?


Nja, riktigt så roligt är det dessvärre inte. Det finns fett, och så finns det fett. Man brukar ju säga att kärt barn har många namn, och fett är inget undantag. Omega 3, essentiella fettsyror, transfetter, omättat fett, fleromättat fett, ALA, DPA och EHA är alla exempel på olika sorters fett eller fettsyror. Men de skiljer sig avsevärt från varandra, när det kommer till deras påverkan på kroppen.


Känner du dig lite lost i de goda fetternas djungel? Låt oss guida dig genom snåren.


Mättat och omättat fett

Mättat fett hittar du i animaliska produkter, så som grädde, smör och bacon. Det finns också i ett fåtal vegetabiliska oljor, som exempelvis palmolja. Mättat fett används som energi i kroppen. I allmänhet brukar man säga att vi inte behöver få i oss något mättat fett, eftersom de mättade fettsyror som behövs i kroppen kan bildas från andra fettsyror i maten.


Omättat fett delas in i två undergrupper, enkelomättat och fleromättat fett, och de anses mer gynnsamma för vår hälsa än det mättade fettet. Enkelomättat fett finns i exempelvis olivolja, avokado och mandel, medan fleromättat fett finns i främst fet fisk, vissa sorters alger och valnötter. De fleromättade fetterna är livsnödvändiga för oss och behövs för att reglera allt från blodtryck till njurfunktion och immunförsvar, men eftersom våra kroppar inte kan producera dem själva, behöver vi få i oss dem utifrån – antingen genom kosten eller i form av ett kosttillskott. Ett annat ord för livsnödvändiga fettsyror är essentiella fettsyror.


MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Essentiella fettsyror

De viktigaste fetterna bland de essentiella fettsyrorna är omega 3 och omega 6.


Omega 3 behövs bland annat för att hjärta, hjärna och muskler ska fungera optimalt. Det hjälper även till att minska blodets levringsförmåga, vilket i sin tur minskar risken för blodpropp. För att få i dig tillräckligt med omega 3 behöver du äta fet fisk, exempelvis lax, sill eller makrill, ca 2-3 gånger i veckan.


Omega 3 består av bland annat fettsyrorna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra). EPA hjälper kroppens celler att kommunicera med varandra, medan DHA behövs för hjärtmuskulaturen, nervsystemet, hjärnan, ögats synceller och kärlsystemet. EPA och DHA tillsammans finns enbart tillgängligt i fisk och skaldjur. De själva kan inte tillverka det, utan de får i sig omega 3-fettsyrorna genom de mikroalger de äter.


Även omega 6 har många viktiga funktioner i kroppen, exempelvis för att stötta hjärnan och nerverna, samt att producera och reparera celler. Det behövs också för att foster och spädbarn ska utvecklas och växa normalt.


Omega 6 hittar du ibland annat i margarin, rapsolja och solrosolja.


Vi behöver få i oss båda dessa essentiella fettsyror, eftersom de har motsatta egenskaper som kompenserar varandra i ett sofistikerat balansförhållande. Ett exempel är att omega 3, som sagt, hindrar blodet från att levras, medan omega 6 gör det motsatta. För att vi ska må bra och för att säkerställa harmoni mellan alla kroppens processer där de essentiella fettsyrorna är inblandade, behöver vi alltså upprätthålla ett balanserat intag mellan de olika fettsyrorna. Dock innehåller mycket av det som vi i västvärlden äter, mer omega 6 än omega 3, vilket gör att många av oss har en obalans mellan dessa fettsyror. Omega 6 är inflammatoriskt, medan omega 3 är antiinflammatoriskt, så ett överskott på omega 6 ger en ökad risk för inflammationer av olika slag.


Får vi föreslå ett kosttillskott?

Eftersom det kan vara svårt att upprätthålla en balans mellan de essentiella fettsyrorna omega 3 och 6 enbart genom maten vi äter, kan det vara klokt att hjälpa till lite på traven. Ett enkelt sätt att göra detta, är att komplettera din vanliga mat med ett tillskott. Dessa är ofta särskilt rika på de välgörande omega 3-fettsyrorna EPA och DHA, som kan vara svårt att få i sig tillräckligt av på naturlig väg.


De flesta omega 3-tillskott på marknaden baseras på fiskolja, och de finns i flytande form eller som kapslar. Våra omega 3-kapslar tillverkas under hårt kontrollerade former, för att säkerställa optimal omega 3-kvalitet. Dessutom är de MSC-märkta, vilket betyder att fisken som oljan har utvunnits från, är fiskad med hänsyn till miljön. Genom att välja dessa, är du med andra ord också med och bidrar till ett mer hållbart fiske. Bra för dig och bra för havet!


Köp vår världsledande Omega-3 här. 


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-16