Därför behöver ditt barn omega 3

Publicerad 2019-09-06

Omega 3 barn

Visst är det mycket man ska tänka på som förälder, när det kommer till att göra det bästa för sina barn? Alla som är föräldrar, kan nog känna igen sig i en gnagande liten känsla av att det alltid finns något man borde göra mer av, göra annorlunda, göra bättre? Hur ser jag till att mina barn får i sig rätt näring, att de rör på sig tillräckligt och att de inte utsätts för någonting skadligt? Som om allt detta inte vore nog, kommer vi här dessutom och påstår att du kanske bör fundera över att börja ge ditt barn omega 3!


Lugn, bara lugn. Det finns ingen anledning att stressa upp dig över vårt påstående. Det behöver inte vara så komplicerat, och du behöver inte börja googla på hur du ska gå tillväga. Här nedan har vi sammanfattat allt du behöver veta om vad omega 3 är, varför vi behöver det, samt hur du kan se till att ditt barn får i sig tillräckligt av det.


Korta fakta om omega 3

Omega 3 är en fettsyra, som hör till vad som kallas essentiella fetter. De essentiella fetterna är livsnödvändiga för oss, och behövs för att vi ska må bra och fungera optimalt. Eftersom kroppen själv inte kan tillverka dessa fetter, behöver vi se till att vi får i oss dem genom det vi äter. Vi kan antingen få i oss det genom maten, eller i form av ett kosttillskott.


Omega 3 består av tre huvudsakliga fettsyror; ALA, EHA och DPA, och det är de två sistnämnda (EHA och DPA) som har visat sig vara särskilt hälsofrämjande.


EPA hjälper kroppens celler att kommunicera med varandra, medan DHA behövs för hjärnan, kärlsystemet, nervsystemet, ögats synceller och hjärtmuskulaturen. Det finns även forsknings som visar att DHA kan hjälpa till att minska risken för att drabbas av depression.


Vi behöver omega 3 för en rad olika saker; för vårt immunförsvar, för välfungerande njurar, för ett jämnt och stabilt blodtryck, samt – inte minst – för att bygga och reparera celler. Tack vare att det minskar blodets levringsförmåga, hjälper det också till att minska risken för blodproppar. Nu är det, som tur är, inte så vanligt med blodproppar hos barn, men det kan ändå vara värt att känna till.


MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

På vilket sätt gynnar omega 3 barn?

Omega 3 är nödvändigt för att små barn ska växa och utvecklas normalt, till stor del för att det behövs för att bygga upp hjärnan, och se till att den upprätthåller sin struktur och funktion. Under de senaste åren har det forskats mycket på kopplingen mellan omega 3 och hjärnans funktion. Bland annat kommer rapporter om att omega 3 har en positiv effekt på våra kognitiva förmågor, och som exempel lyfts bland annat inlärningen hos barn fram. Många barn idag får i sig för lite omega 3, och forskarna tror att det kan ha en negativ effekt på deras inlärning, läsförmåga och uppmärksamhet.


En svensk studie, utförd på drygt 150 skolbarn, visar hur barnens läsförmåga förbättrades med hjälp av ett dagligt tillskott med omega 3 (och omega 6). Störst effekt hade tillskottet på de barn som hade någon form av uppmärksamhetsproblem.


Barn som har svårt med impulskontroll, hyperaktivitet och uppmärksamhetssvårigheter – vilket ofta är fallet för exempelvis barn med diagnosen ADHD eller ADD – upplever ofta en positiv effekt av omega 3. 2014 gjordes en studie av effekten av omega 3 på barn och ungdomar med diagnosen ADHD eller ADD. Resultatet visar att hos 35% av barnen med ADD förbättrades symptomen så mycket att man kunde tala om en kliniskt relevant förbättring.


Ditt barn behöver med andra ord få i sig omega 3 för att utvecklas normalt, och även om han eller hon inte har några problem med uppmärksamhet och koncentration, kommer omega 3 ändå att behövas för att bibehålla dessa funktioner.


Hur ska jag få i mitt barn omega 3?

Okej, vi ska vara ärliga. Det vi har att säga nu, kanske inte kommer att uppskattas. Du behöver få i ditt barn…fisk. Vi vet, många barn rynkar på näsan vid blotta tanken på fisk, men faktum är att den främsta källan till omega 3 är just fet fisk, exempelvis lax, sill och makrill. Om du inte råkar ha turen att ha ett barn som faktiskt gillar detta eminenta livsmedel, finns ett bra och fullvärdigt alternativ, nämligen i form av kosttillskottet fiskolja.


Fiskolja finns både i flytande form, samt i kapselform. Även om den flytande varianten brukar vara smaksatt, och därför inte smakar fisk, kan en del tycka att det är smidigare med en kapsel. Prova dig fram, och se vad som funkar bäst för ditt barn.


Våra omega 3-kapslar är MSC-märkta, vilket innebär att oljan är utvunnen ur vildfångad fisk som fiskats med hänsyn till miljön. De genomgår också stränga kontroller, vilket alltid garanterar optimal omega 3-kvalitet.


Köp Omega-3 här. 


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-16