Torskleverolja – en bra källa till D-vitamin och omega-3

Publicerad 2020-05-13

Torskleverolja

Torskleverolja är, precis som det låter, en olja som kommer från torsklever. Precis som begreppet ”fiskleverolja” låter det inte som det mest aptitliga.


Men det är inte för smaken som torskleverolja kan vara bra. Oljor från fisk innehåller nämligen många näringsämnen. Två av de mest kända beståndsdelarna är de livsnödvändiga omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Dock är det långt ifrån de enda hälsosamma sakerna i oljan.


Faktum är att torskleverolja historiskt använts av nordeuropéer för att skydda mot kylan. Oljan sades även hjälpa mot en rad olika hälsobesvär, som t ex reumatism, ledsmärtor och stela muskler. Forskning och diskussion kring de faktiska positiva effekterna pågår, men eftersom torskleverolja bl a innehåller omega-3 och D-vitamin är det troligt att den får kroppen att fungera bättre.


Kosttillskott med omega-3 utvinns ofta ur torskleverolja och andra typer av fiskolja. Här kan du lära dig mer om hälsofördelarna med torskleverolja och andra källor till omega-3.


Om torsk – en populär matfisk från havet

För att lära sig mer om torskleverolja kan det först vara bra att lära sig om torsk som fisk. Torsk (cod på engelska) är en havsfisk som håller till i kalla nordliga vatten. Den finns i hela norra Atlanten, såväl som alla svenska havsområden. Torsken har länge varit en av våra mest populära matfiskar. Dock finns det problem med utfiskning, speciellt i vissa områden som t ex Östersjön.


Om du vill vara säker på att dina torskprodukter, t ex torskleverolja och omega-3-tillskott, är miljövänliga bör du välja miljömärkta alternativ. Ett exempel på oberoende miljömärkning av fisk är MSC-certifering (Marine Stewardship Council) som försäkrar att fisket gått till på ett hållbart sätt.


Vad innehåller torskleverolja?

För att förstå varför torskleveroljan är nyttig kan det vara bra att titta på den näring den innehåller. Oljan innehåller nämligen flera viktiga näringsämnen. Några av dem riskerar vi också att få brist på i Sverige. Dels för att vi inte äter rätt saker, men också för att vi inte får tillräckligt med solljus. Här kan du läsa om några av de viktigaste ämnena i torskleverolja.


A-vitamin

A-vitamin är ett vitamin som framförallt är bra för synen, tänderna och huden. Det är även viktigt för utvecklingen av foster under graviditeten. Torskleverolja är rik på vitamin A och försäkrar dig om ett fullgott intag av det viktiga vitaminet. A-vitamin brukar delas upp i två kategorier: preformerat A-vitamin (från animaliska livsmedel) och provitamin A (från växtbaserade livsmedel).


Vitamin A är dock ett vitamin som kroppen kan lagra, och det är ovanligt med A-vitaminbrist i västvärlden. Däremot är brist ett problem i många andra delar av världen, med t ex blindhet som följd.


D-vitamin

D-vitamin är ett av de vanligaste vitaminen att få brist på i Sverige. Orsaken är att stora delar av vårt intag kommer från solen. När man bor på nordliga breddgrader med långa, mörka vintrar kan det vara svårt att ha tillräckligt kvar i kroppen.


Förvisso kan vitamin D lagras i kroppen under en viss tid, men många gånger räcker det inte till. Ett kosttillskott med D-vitamin kan vara ett sätt att försäkra sig om ett fullgott intag under långa svenska vintrar.


Bra att veta om D-vitamin är att det finns två olika typer – D2 och D3. D2 kommer från växter och absorberas inte lika bra av kroppen. D3 (kolekalciferol) är den som naturligt kommer från torskleverolja och annan fiskolja, och det är även den som tas upp överlägset bäst av kroppen. Av denna orsak bör man titta extra noga på innehållsförteckningen när man jämför kosttillskott.


Omega-3

Omega-3 är en essentiell (livsnödvändig) fettsyra som främst finns i fet fisk. Dock är det långt ifrån alla som äter fisk minst en gång i veckan, vilket Livsmedelsverket rekommenderar. Dessutom behöver omega-3-intaget balanseras med intaget av omega-6, en annan essentiell fettsyra som är mycket enklare att få sig från kosten.


Torskleverolja och andra typer av omega-3-tillskott är ett sätt försäkra sig om ett tillräckligt intag. Det är inte ett alternativ till att äta fet fisk, men det är en metod för att veta att du får i dig den näring du behöver.


MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Att köpa torskleverolja

Det finns många produkter med torskleverolja på nätet. Exempelvis kan man köpa torskleverolja i flytande form och kapslar. Båda formerna tas upp av kroppen på ett ungefär lika effektivt sätt. Kapslar kan vara ett mer välsmakande alternativ, eftersom olja kan ha en kraftig fisksmak som inte gillas av alla.


Ett annat alternativ är att köpa ett kosttillskott med omega-3, eftersom innehållet i omega-3-tillskott ofta kommer från fisklever. Glöm dock inte att titta på omega-3-innehållets ursprung. Vissa tillskott innehåller vegetabiliskt omega-3, ALA. Detta måste omvandlas i kroppen och tas därför inte upp lika bra som EPA och DHA, de typer av omega-3 som kommer från fisk.


Att hitta bästa torskleverolja

Men förutom ursprunget, vad kännetecknar egentligen ett bra kosttillskott med torskleverolja? Jo, framförallt handlar det om kvaliteten på råvaran, alltså fisken. När råvaran är bra finns det oftast ett högt innehåll av omega-3 och andra näringsämnen.


Det är också viktigt att det fiskas på ett hållbart sätt. Utan ett hållbart fiske är risken att efterfrågade fiskar som torsk till slut dör ut i våra hav. Om tillverkaren tagit hänsyn till detta är chansen också större att övrig produktion gått till på ett bättre sätt. Det bästa sättet att hitta bra kosttillskott sett till kvalitet och miljövänlighet är att titta på oberoende märkningar, som t ex MSC.


Kosttillskott med omega-3

Omega-3 är en av de viktigaste beståndsdelarna i torskleverolja. Om du vill få i dig omega-3 utan att dricka fiskolja finns Vitalplus kosttillskott med omega-3. Kosttillskottet är i kapselform och består av EPA och DHA, de typer av omega-3 som kroppen lättast kan ta upp.


Vitalplus kosttillskott tillverkas av certifierade läkemedelsbolag. Alltså ställs lika höga krav som vid produktion av läkemedel. Dessutom är tillskottet MSC-märkt, vilket innebär att de fiskats på ett hållbart sätt med minimal påverkan på miljön.


Kosttillskott med D-vitamin

Om du även söker ett kosttillskott med D-vitamin kan du hitta ett här hos Vitalplus. Vårt kosttillskott med D-vitamin består av vitamin D3 (den som kan tas upp bäst av kroppen) av högsta kvalitet. Precis som vårt omega-3-tillskott ställs lika höga kvalitetskrav som vid läkemedelsproduktion.


Kombinationen av D-vitamin och omega-3 ger stora delar av den positiva effekt som finns i torskleverolja. Dessa två är de du främst riskerar brist på, eftersom A-vitaminbrist är ovanligt i västvärlden.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-17

Källor:

livsmedelsverket.se

fiskguiden.wwf.se

ncbi.nlm.nih.gov