Kosttillskott & vitaminer för gravid

Publicerad 2020-10-14

kosttillskott-gravid

När du är gravid blir vissa näringsämnen ännu viktigare att få i sig i rätt mängd. Därför är det bra att titta på vilka det handlar om och var du hittar dem. Du kan få i dig dem genom din kost. Men i vissa fall rekommenderas ett kosttillskott för att vara säker på att du når ett tillräckligt högt intag. Här tittar vi på kosttillskott och vitaminer för gravida.


Vilka vitaminer och andra näringsämnen är extra viktiga att få i sig när du är gravid?

Det är viktigt att få i sig rätt mängd av alla vitaminer och mineraler när du är gravid. Men några näringsämnen är extra viktiga. Fem av dem är folat (folsyra), järn, jod, kalcium och omega-3.


Folat (folsyra, vitamin B9)


Folat ett är ett B-vitamin som ofta kopplas samman med graviditet. Och det är helt rätt. För vitaminen är viktig för fosterutvecklingen. Därför rekommenderas gravida och de som planerar att bli gravida att ta ett folsyratillskott på 400 mikrogram om dagen fram till graviditetsvecka 12. Den främsta orsaken är att det minskar risken för fosterskadan ryggmärgsbråck. I kosten hittar du folat i grönsaker, bönor, linser, frukt, bär och fullkorn.


Järn


Järn är en mineral som är viktig för blodbildningen. Nivåerna hos gravida brukar mätas av vården. Men även om du har goda nivåer i början av graviditeten kan de sjunka med tiden. För det järn som finns i din kropp ska räcka till för att bilda blod i två kroppar. Därför kan gravida behöva järntabletter. Och järn ingår också i många kosttillskott för gravida. Eftersom många källor till järn är animaliska blir det ännu viktigare för vegetarianer att hålla koll på sina nivåer.


Jod


Jod behövs för fosterutvecklingen, närmare bestämt utvecklingen av nervsystemet. Om du får i dig för lite kan det störa barnets utveckling, speciellt i fosterstadiet. Av denna orsak bör du ha koll på ditt jodintag när du är gravid. Jod finns framför allt i salt, men du hittar det även i fisk, mjölk och ägg. Men var också försiktig med att äta för stora mängder salt, vilket av andra orsaker inte är bra för din hälsa.


Kalcium

Kalcium är ett mineralämne som behövs för att hålla skelettet i god form. Gravida och ammande har ett rekommenderat dagligt intag (RDI) på 900 milligram. Och kalcium är viktigt för att kroppen ska må bra, både din och fostrets. Exempelvis samspelar kalcium och D-vitamin för att bilda skelettet och tänderna på rätt sätt. Kalcium hittar du i mejeriprodukter som mjölk, fil och yoghurt. Det är även en del av berikade vegodrycker som t ex havremjölk och sojamjölk. Var noga med att läsa innehållsförteckningen om du vill få i dig kalcium genom vegetariska drycker - alla är nämligen inte berikade.


D-vitamin

Som vi nyligen tittat på samverkar kalcium och D-vitamin för att bilda skelett och tänder på ett bra sätt. Och brist på vitamin D förekommer i Sverige, eftersom de långa vintrarna gör att det blir svårt för kroppens D-vitaminförråd att räcka till. Stora delar av intaget kommer nämligen från solens UVB-strålning.


En sammanställning som Livsmedelsverket gjorde 20181 visar att mellan en tredjedel och en fjärdedel av de gravida kvinnorna i Sverige har lågt D-vitamin. Cirka 10 % lider av D-vitaminbrist. Så D-vitamin är absolut något som är bra att tänka på när du är gravid. Speciellt om du tillhör en riskgrupp för brist, som t ex de som inte äter fisk eller D-vitaminberikade livsmedel, de som bär heltäckande klädsel eller de med låg solexponering.


MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Omega-3

Omega-3 är en grupp av livsnödvändiga fettsyror. Vi behöver alltid få i oss dessa från det vi äter för att må bra. Men när du är gravid blir det ännu viktigare, speciellt omega-3-fettsyran DHA (dokosahexaensyra). Den behövs nämligen för att fostrets hjärna ska utvecklas på ett normalt sätt. Såväl DHA som omega-3-fetter i stort hittar du främst i fet fisk som sill, makrill och lax.


Men om du inte äter fisk blir det svårare att få i sig tillräckligt mycket. Ett sätt är att äta fisk- eller algolja med ett högt DHA-innehåll. Om du är vegetarian kan du få i dig små mängder DHA genom rapsolja och valnötter.


Kosttillskott när du är gravid

Det finns många olika kosttillskott som passar gravida. Dels finns det produkter som heter “kosttillskott gravid” eller liknande, dels finns det många tillskott som marknadsförs mot kvinnor. Dessa innehåller ofta de näringsämnen vi nyss tittat på. Men det kan ändå vara värt att jämföra. Även om produkterna ser lika ut kan mängden vitaminer och mineral skilja sig åt - och därmed hur bra kosttillskottet är för hälsan.


Det är även bra att tänka på vems kosttillskott du köper. Om du vill vara säker på att få tag i en bra produkt bör du bara köpa tillskott av etablerade aktörer med oberoende kvalitetsmärkning. Då vet du att innehållsförteckningen på förpackning stämmer. Ofta är produkten då också av högre kvalitet och mer miljövänlig.


Multivitamin gravid - ett sätt att få i sig mer vitaminer

Om du vill få i dig flera viktiga vitaminer och mineraler på en gång kan en multivitamintillskott vara en god idé. Egentligen är det ingen skillnad på kosttillskott som heter “multivitamin gravid” och “gravid”, alla innehåller en samling vitaminer och mineraler. Det som däremot kan skilja sig åt är mängden och kvaliteten. Återigen är det viktigt att jämföra och göra efterforskning. Köp dina kosttillskott från etablerade aktörer med oberoende kvalitetsmärkning.


Slutligen är det också bra att nämna att kosttillskott inte är en ersättning för en god kosthållning. Det är ett komplement till en hälsosam och varierad kost. Var noga med att följa doseringen på förpackningen. Glöm inte att tänka på det totala intaget om du tar flera olika kosttillskott på samma gång.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-17

Källor:

livsmedelsverket.se