Vad är kalcium och varför är det viktigt för kroppen?
Publicerad 2020-04-20
Kalcium är en mineral som gör flera viktiga saker i kroppen. Den dominerande och mest kända uppgiften är att se till att våra ben och tänder mår bra. Ett tillräckligt högt upptag av kalcium är ett bra skydd mot benskörhet, en sjukdom som drabbar många äldre i Sverige. Det har dessutom flera andra viktiga uppgifter i kroppen.
Kalcium har den kemiska beteckningen Ca och är detsamma som kalk. Den är viktig för alla levande organismer och är en av de vanligaste mineralerna i många djurs kroppar, inte minst människans.
Människokroppen utgörs av kalcium till 1-2 procent. Nästan allt detta kalcium finns i våra ben och tänder. En viss del av kalciumet som finns i kroppen transporteras runt i vårt blod. Skelettet används i mångt och mycket som en kalciumreserv som sätts in när ämnet behövs någonstans i kroppen.
Varför är kalcium viktigt?
Kalcium är framför allt viktigt för att ha ett hälsosamt skelett. Ben- och tandhälsan är beroende av kalcium. Det behövs även för normal nervfunktion och blodkoagulation. Dessutom har det en roll i både immunförsvaret och matsmältningen.
Eftersom vårt skelett är under konstant förnyelse behövs det hela tiden nytt kalcium. Det är lätt att tänka på skelettet och våra övriga ben som något som inte förändras. Detta stämmer inte alls. Skelettet bryts hela tiden ned för att åter byggas upp. Av denna orsak behöver vi tillföra nytt kalcium från vår kost som kan användas till denna process.
När kroppen inte kan tillgodogöra sig tillräckligt mycket kalcium rubbas balansen mellan uppbyggnad och nedbrytning av skelettet. Kalciumbrist kan uppstå och längden bl a leda till att skelettet blir mindre tätt och starkt. När bristen består under en längre tid kan det leda till osteoporos och andra hälsoproblem.
Livsmedel med kalcium
Vuxna rekommenderas ett kalciumintag på 800 milligram per dag. Tonåringar, gravida och ammande har ett något högre rekommenderat dagligt intag medan små barn har ett något lägre. Denna mängd behöver komma från det man äter och dricker. Det är bra att tänka på att kroppens upptag av kalcium är beroende av hur mycket D-vitamin man får i sig.
Allra mest kalcium hittar vi i mjölkprodukter, nötter, bladgrönsaker och vissa frön. Det finns dessutom vegetabiliska alternativ till mejeriprodukter som är kalciumberikade. En kosthållning utan mejeriprodukter kan göra det svårare att få i sig tillräckliga mängder, men det går oftast att ordna med viss planering.
Några livsmedel med ett högt kalciuminnehåll är:
• Mjölk och mjölkprodukter
• Ost
• Yoghurt
• Sesamfrön
• Linfrön
• Ost
• Berikade frukostflingor
• Berikade vegetabiliska drycker
Kalciumbrist
Om kroppen inte kan tillgodogöra sig tillräckligt mycket kalcium kan man få brist. Kalciumbrist kan leda till flera olika hälsoproblem. Några symtom på kalciumbrist är domningar, högt blodtryck, sömnbesvär och blödande tandkött.
Brist på kalcium hos vuxna kan över tid leda till att man utvecklar benskörhet (osteoporos). Osteoporos är en vanligt förekommande sjukdom hos äldre och gör bl a att det blir lättare att få frakturer. Läkemedel med kalcium, ibland i kombination med D-vitamin används för att behandla osteoporos.
Barn med kalciumbrist kan få problem med tillväxten. I allvarliga fall utvecklas skelettsjukdomen rakit, eller engelska sjukan.
Hög ålder ökar risken för att få brist på kalcium. Detsamma gäller kvinnor som gått igenom klimakteriet och kvinnor med ett BMI under 20. En stillasittande livsstil, rökning, ärftlighet, sjukdomar och läkemedel är några andra bidragande faktorer.
Kalcium som vegan eller vegetarian
Kalcium är en mineral som för många är kopplade till mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt. Men den finns även i flera vegetabiliska livsmedel. Några av dem är kål, broccoli och nötter. Om man har kunskap inom näring går det att planera sin vegankost på ett sätt som gör att man inte får brist på mineraler och andra viktiga ämnen.
Ett annat alternativ är att ta ett kosttillskott med de vitaminer och mineraler man inte är helt säker på att man får i sig från kosten.
Kalciumtillskott
Det finns många olika kalciumtillskott på marknaden. Vissa innehåller enbart kalcium, medan andra kombineras med D-vitamin eller flera andra vitaminer. Ibland kombineras kalciumet även med mineralen magnesium eller andra mineraler. Orsaken att just magnesium ibland finns med är att nivåerna av magnesium och kalcium i kroppen bör vara balanserade.
Kalcium tabletter skiljer sig åt. Kalciummängden och dess ursprung varierar mellan olika produkter. När man börjar med ett kosttillskott bör man välja en produkt från en etablerad aktör med höga krav på kvalitet. Det är viktigt att göra sin research så att man får tag i ett kosttillskott som är så bra för hälsan som möjligt.
Hur mäter man sina kalciumnivåer i kroppen?
Man kan mäta kalcium genom ett blodprov. Kalciummätningar är en del av de prover som tas vid misstanke om olika sjukdomar, och dessutom vid vissa rutintester. Låga resultat på ett kalciumprov kan avslöja brist på t ex kalcium och/eller D-vitamin samt möjliga andra sjukdomar.
Kopplingen mellan kalcium och D-vitamin
Det är viktigt att tänka på att kalciumupptaget är beroende av att man får i sig tillräckligt mycket D-vitamin. Brist på D-vitamin är ett växande problem i Sverige eftersom stora delar av intaget kommer från solen. Kroppen kan lagra D-vitamin en viss tid, men många gånger räcker förrådet inte till under våra långa vintrar.
Detta kan göra att man får problem med kalciumbrist trots att man egentligen får i sig tillräckligt mycket från kosten. Av denna orsak kan ett kosttillskott med vitaminer eller mineraler vara ett sätt att vara säker på att kroppen kan tillgodogöra sig tillräckligt med kalcium för att må bra.
Vitalplus – ett kosttillskott med D-vitamin
Ett kosttillskott med D-vitamin kan vara en god idé om du vill underlätta upptaget av kalcium. Vitalplus kosttillskott med D-vitamin tillverkas av läkemedelsföretag i Sverige, och genomgår därför samma strikta kvalitetskontroller. Du kan vara säker på att du får ett kosttillskott som håller vad det lovar.
Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.
Uppdaterad: 2022-10-17
Källor: