Din varukorg

C-vitaminbrist (skörbjugg) – symtom, orsak och behandling

Publicerad 2020-06-23

C vitaminbrist

Vitamin C är ett de allra viktigaste näringsämnena att få i sig, och C-vitaminbrist kan orsaka besvärliga hälsoproblem. Det är ett essentiellt (livsnödvändig) vitamin som vi behöver tillföra genom det vi äter och dricker.


Oftast lyckas vi i Sverige till och med äta mer än det rekommenderade intaget, men det kan ändå vara värt att lära sig om så att du vet hur upprätthåller en god hälsa. Allvarlig C-vitaminbrist kallas för skörbjugg. Idag är det lyckligtvis få som får så stor brist på vitaminet att de drabbas, speciellt i utvecklade länder.


Några av de saker som vitamin C gör i kroppen är:


• Bygger upp brosk- och benvävnad

• Hjälper till att ta upp det viktiga mineralämnet järn

• Antioxidant som motverkar oxidativ stress i celler


Hur mycket vitamin C behöver man?

Hur mycket C-vitamin som behövs för att må bra beror på vilken grupp du tillhör. Behovet växer i takt med stigande ålder, och gravida och ammande har allra högst behov. Spädbarn mellan 6 och 11 månader har ett rekommenderat intag (RDI) på 20 milligram per dag, medan ammande som har det allra högsta intaget behöver 100 milligram.


Dock betyder ett mindre RDI inte att C-vitamin är mindre betydelsefullt – även om intaget är mindre är det lika viktigt att nå det genom kosten. Oavsett ålder och grupp är vitamin C ett av de allra viktigaste näringsämnena för att du ska må bra.


Symptom på C-vitaminbrist

Brist på vitamin C visar sig oftast genom symptom som förvärras över tid. I början är de relativt milda, men om det går så långt att skörbjugg utvecklas kan de bli ganska allvarliga. Eftersom de till en början kan vara ganska diffusa kan det vara svårt att veta vad de beror på. Dessutom finns det flera olika bristsjukdomar som visar sig på liknande sätt.


I början visar sig C-vitaminbrist genom symptom som:


• Irritabilitet

• Orkeslöshet

Trötthet


Oftast tar det ungefär en månad med mycket lågt eller icke-existerande intag av C-vitamin innan tecknen börjar visa sig. Vid allvarlig brist (skörbjugg) tillkommer andra symptom:


• Tandköttsinflammationer

• Försämrad sårläkning

• Ökad infektionskänslighet


Kroppshår som lockar sig, ökad känslighet för blåmärken och blödningar i tandkött kan vara tidiga tecken på skörbjugg. I denna fas av C-vitaminbrist blir det tydligt att något är fel och att du behöver söka vård, alternativt själv försöka öka intaget av vitamin C. Ofta är det bättre att få hjälp av vården istället för att själv försöka lösa problemen, speciellt om du under en period försökt göra det utan resultat.


C-vitamin och kollagen

Orsaken att vissa av dessa symptom uppstår vid brist har mycket att göra med att C-vitamin behövs för att skapa kollagen, ett viktigt protein som håller samman ben, hud, senor och annan vävnad i kroppen. Proteinet bidrar bl a till att göra vävnaden hållbar, slät och återfuktad. När intaget är för långt och C-vitaminbrist uppstår klarar kollagenet inte av att göra sina uppgifter på rätt sätt.


Kollagen finns som separata kosttillskott, ofta marknadsförs de t ex som mirakelmedel för huden, men det vetenskapliga underlaget för att det skulle ha positiva effekter i den formen är svagt.


Orsaker till brist på vitamin C

C-vitaminbrist är ovanligt i dagens Sverige, men det finns ändå varningstecken som kan värda att uppmärksamma. Du har större risk att drabbas om du har:


• En mycket ensidig kosthållning

• Högt alkoholintag

• Någon sjukdom som gör det svårare att ta upp näring i tarmen


Ensidig kosthållning

Vi äter generellt mycket C-vitamin i Sverige, men det finns de som nästan inte äter några frukter, grönsaker eller bär alls. Och vid en mycket ensidig och ohälsosam kosthållning kan du faktiskt utveckla brist på vitamin C. Du bör framför allt tänka i dessa banor om du äter mycket snabbmat och halvfabrikat, samtidigt som frukt och grönt lyser med sin frånvaro.


Lyckligtvis är brist av denna orsak nog den allra lättaste att ordna upp. Om du börjar variera din kost genom att inkludera frukt, grönt och bär brukar C-vitaminnivåerna gå upp ganska snabbt. Det krävs inte mycket för att symptomen ska bli bättre, förutsatt att du inte har andra faktorer förutom kosten som gör det svårare att ta upp vitamin C.


Alkoholmissbruk

Många alkoholmissbrukare får svårt att ta upp tillräckligt mycket vitaminer och mineraler från sin kost. Eftersom slemhinnorna i tarmarna och magsäcken är känsliga för alkohol kan de vid ett långvarigt högt intag få försämrad funktion, med ett lägre näringsupptag som följd.


Förutom C-vitamin kan det även leda på brist på t ex B-vitaminer och olika mineralämnen. Vissa behandlingar av alkoholmissbruk inkluderar tillskott av B-vitamin, i syfte att återställa nivåerna i kroppen.


Sjukdomar som gör det svårare att ta upp näring i tarmen

Vissa mag- och tarmsjukdomar gör att det blir svårt att ta upp näring i tarmen på ett fullgott sätt. Då kan C-vitaminbrist och underskott av andra näringsämnen uppstå. Några exempel på sjukdomar som kan göra det svårare är glutenintolerans, Crohns sjukdom och ulcerös kolit.


Oftast följs nivåerna av olika vitaminer och mineraler upp av vården om du fått en av diagnoserna som kan leda till ett nedsatt upptag.


Påverkar C-vitaminbrist immunförsvaret?

Många associerar C-vitamin med ett starkt immunförsvar och det är en generell koppling som länge gjorts. Som resultat äter många t ex apelsiner och citroner när de är förkylda, i hopp om att förkorta infektionen.


Tyvärr är vetenskapen kring detta inte så stark. Även om goda nivåer av C-vitamin över tid hjälper att hålla immunförsvaret i trim finns det små belägg för att stora mängder citrusfrukter under en förkylning skulle göra att den tog slut snabbare.


Däremot kan C-vitaminbrist och andra bristsjukdomar försämra immunförsvaret, likt många andra system i kroppen. Men för att undvika detta handlar det främst om att komma upp i tillräckliga nivåer av många olika vitaminer och mineraler, snarare än att proppa i sig mängder med enbart vitamin C.


C-vitaminbrist hos barn

Det känns som att C-vitamin sällan diskuteras mer än i ett hushåll med barn och ungdomar, som ibland väljer onyttig mat över t ex frukt och grönt. Men lyckligtvis är C-vitaminbrist hos barn inte vanligt förekommande.


Dock är det så klart en stor fördel att som förälder tidigt få barn att tycka om frukt och grönsaker för att uppnå en balanserad kost och må bättre rent allmänt. Det finns även speciella kosttillskott som är utformade för barns behov.


Värt att veta är att C-vitaminbrist lyckligtvis är ovanligt hos spädbarn, eftersom både bröstmjölk och berikad välling är bra källor till vitaminet.


C-vitaminbrist och skörbjugg ur ett historiskt perspektiv

När vissa av oss hör uttrycket ”skörbjugg” tänker vi ofta på utsvultna sjömän och soldater för hundratals år sedan. Den associationen stämmer ganska bra, för mellan 1400- och 1800-talet dödade allvarlig C-vitaminbrist mängder med människor. Faktiskt tog det fram till början på 1900-talet innan forskarna kom på att skörbjugg orsakades av brist på C-vitamin.


I takt med att våra samhällen moderniserades fick allt fler tillgång till frukt, grönsaker och bär av god kvalitet, och det är därför många i stort tänker på skörbjugg som en historisk, snarare än nuvarande, företeelse.


Idag varierar förekomsten av C-vitaminbrist kraftigt beroende på var i världen vi är, exempelvis är det ca 10 gånger vanligare i norra Indien än i USA - och I Sverige blir det allt ovanligare. Socioekonomiska faktorer är något som spelar in i stor utsträckning, eftersom vissa delar av världen helt enkelt inte har råd med eller saknar tillgång till grönsaker, frukt och bär av bra kvalitet.


Forskning om C-vitaminnivåer och sjukdomar

Över tid har C-vitaminets koppling till olika sjukdomar diskuterats. Vissa forskare, som nobelpristagaren Linus Pauling, menade att vi behövde tillföra stora mängder av vitaminet för att må bra. Tanken var att motverka den moderna kostens brist på näring och på den vägen undvika hjärt- och kärlsjukdomar.


Och mer forskning har gjorts kring C-vitamin och folksjukdomar, t ex om kopplingen mellan C-vitaminbrist och stroke. Där finns faktiskt fynd som visar samband mellan lågt C-vitamin och uppkomst av stroke. Även om flera och större studier skulle hjälpa tyder det ändå på att kopplingen existerar.


Dock finns även forskning som visar motsatsen, t ex moderna studier som visar att tillskott av C-vitamin orsakar mer besvär än de fördelar som finns.


Att ställa diagnos

Diagnosen C-vitaminbrist ställs oftast genom en kombination av blodprov och fynd vid undersökningen. Symptomen på olika typer av näringsbrist är ofta ganska tydliga, och kan sedan bekräftas genom provtagningen. Om du har låga C-vitaminvärden kan det påverka upptaget av järn, vilket gör att det är bra även mäta järnnivåerna.


Det kan vara bra att titta på värden för flera olika vitaminer och mineraler för att se att det är just vitamin C som orsakar symptomen.


Behandling av C-vitaminbrist

Om en brist på C-vitamin upptäcks sätts ofta en läkemedelsbehandling in för att kompensera för underskottet. Även kost med mycket vitamin C kan sättas in. I de allra flesta fall räcker denna också för att rätta till bristtillståndet och dess symptom.


Ibland kan upptaget av flera vitaminer och mineraler vara rubbat på samma gång. Då kan tillskott av flera olika näringsämnen behövas för att få upp nivåerna igen. Då kan du också behöva behandla de underliggande orsakerna för att komma till rätta med de låga nivåerna.


Oftast räcker ändrad kost och tillskott för att komma till rätta med C-vitaminbrist. När nivåerna kommit till rätta kan du ofta sluta med tillskottet och enbart hålla dig till en kost som är rik på vitamin C.


Kosttillskott med vitamin C

Ett C-vitamintillskott kan vara ett sätt att försäkra sig om ett tillräckligt intag av det viktiga vitaminet. Men det finns väldigt många kosttillskott på marknaden, och dessutom ser dem ganska lika ut.


Dock kan mängden C-vitamin och dess kvalitet variera trots att förpackningarna ser lika ut. Därför kan det vara bra att titta på innehållsförteckningen när du jämför C-vitamintillskott. Dessutom bör du bara köpa kosttillskott av etablerade företag med oberoende kvalitetsmärkning.


Andra vanliga bristsjukdomar

Idag är C-vitaminbrist som sagt inte ett särskilt vanligt bristtillstånd, speciellt i utvecklade länder med tillgång till livsmedel av hög kvalitet. Däremot finns det andra näringsämnen vi kan behöva titta på när vi bor i Sverige.


Ett exempel är D-vitamin, ett vitamin som till stora delar tillförs från solen. Under våra långa vintrar kan det vara svårt att bibehålla tillräckligt höga nivåer, trots att kroppen kan lagra vitaminet en viss tid. Eftersom vitamin D hjälper oss ta upp kalcium kan D-vitaminbrist kan över tid försämra vårt skelett och t ex leda till att vi utvecklar benskörhet (osteoporos) när vi blir äldre.


Några andra bristtillstånd som kan vara värda att ha kunskap om är B12-brist, järnbrist, kalciumbrist och magnesiumbrist. Även den essentiella fettsyran omega-3 kan vara bra att hålla koll på, speciellt om du inte äter fet fisk särskilt ofta.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-17

Källor:

webmd.com

doktorn.com

livsmedelsverket.se

folkhalsoguiden.se

greatlife.se

patient.info

ncbi.nlm.nih.gov

OM OSS

VÅRA PRODUKTER

HANDLA TRYGGT

KONTAKTA OSS


Vitalplus Tradecom Scandinavia AB

Box 500

451 21 Uddevalla

Org.nr: 556659-3157


Telefon: 010-138 55 00.

E-post: kundservice@vitalplus.se

Öppet; Mån – Fre 9 – 15