Trötthet – är du trött hela tiden?
Publicerad 2020-06-25
Många lider av trötthet och en del känner sig konstant trött. Faktum är att trötthet är en av de vanligaste åkommor som patienter upplever och tar upp med sin läkare. Nästan alltid går det att göra något åt tröttheten. Så att man inte längre känner sig orkeslös eller trött hela tiden. Ibland behövs läkemedel eller tillskott av olika slag, men det finns även andra metoder som kan motverka att du känner onormal trötthet och orkeslöshet.
Olika orsaker till trötthet eller extrem trötthet
Generellt sätt är den vanligaste orsaken till trötthet för lite sömn eller att du har sovit dålig. Tröttheten kan också i vissa fall bero på sjukdom. Om din trötthet beror på en relaterad sjukdom brukar andra symptom visa sig samtidigt. Exempel på sjukdomar som kan orsaka onormal trötthet och orkeslöshet är hypotyreos och början på hjärtsvikt. Fler exempel på sjukdomar som kan orsaka trötthet finner du längre ner i artikeln.
Om du känner dig ständigt trött under dagarna och kanske till och med har svårt att hålla dig vaken kan det bero på att du snarkar och drabbas av korta andningsuppehåll när du sover, även kallat sömnapné. Men det faktum att du känner dig trött hela tiden behöver inte vara någon allvarlig åkomma, utan kan ha en helt naturlig förklaring.
Koffein, alkohol, nikotin och även vissa läkemedel kan ha störande effekt på sömnen så att du känner dig trött eller orkeslös. Även oro, stress, depression eller utmattningstillstånd är vanliga orsaker som kan leda till problem med sömnen och därmed till onormal trötthet och orkeslöshet. Ibland kan trötthet bero på att du lider brist på något ämne i kroppen, till exempel järn. I samband med mens är järnbrist vanligt för kvinnor. Och för barn eller ungdomar som sover dåligt och, eller somnar för sent har man funnit att det ofta beror på ökad skärmtid på telefonen eller datorn.
Varför är jag alltid trött?
Man brukar nämna tre olika sorters trötthet.
1. Sekundär trötthet
Sekundär trötthet beror på någonting bestämt, till exempel någon typ av åkomma eller annat medicinskt tillstånd. Tröttheten försvinner nästan alltid tillsammans med det tillstånd som orsakat den.
2. Fysiologisk trötthet
Dom som lider av fysiologisk trötthet har ofta någon form av obalans i livsstilen. Om detta är orsaken till att du är trött brukar man kunna lösa det genom att till exempel äta bättre, röra på sig mer eller sova ordentligt.
3. Kronisk trötthet
Kronisk trötthetsyndrom är en medicinsk diagnos som i dagsläget tyvärr inte går att bota, men det är viktigt att få rätt stöd och hjälp för att hitta aktivitetsnivåer som passar dig och för att kunna må så bra som möjligt trots diagnosen.
Vi kommer nu gå igenom några tidigare nämnda anledningar till varför man kan känna sig trött hela tiden och gå in lite mer på djupet i hur man kan undvika att känna sig konstant trött.
Dålig sömnkvalitet eller sömnbrist
Den absolut vanligaste orsaken till trötthet är faktiskt brist på riktigt god sömn. Det innebär att du antigen sover alldeles för lite, eller att du sover dåligt. Brukar du lägga dig sent, eller gå upp väldigt tidigt på morgonen? Sover du oroligt på grund av oro eller stress? Som nämndes tidigare kan vissa läkemedel eller vanliga drycker så som vin eller kaffe som har en uppiggande effekt störa sömnen. En orolig omgivning, oljud och buller kan också resultera i störd sömn. Det kan vara en väl trafikerad gata eller en snarkande partner.
Vitaminbrist, järnbrist och andra brister
För lite vitaminer gör det svårt att fungera fullt ut. Att du kan känna dig orkeslös eller trött kan vara ett av de tecken eller symptomen på att du får i dig för lite av rätt sorts näringsämnen. Det kan handla om brist på till exempel järn eller B, C eller D-vitamin. Vitaminer och mineraler får vi i oss genom att äta en mångsidig varierad kost. Kosttillskott kan hjälpa till en viss del, men de är inte tänkt att de ska ersätta en fullvärdig balanserad kost. Om du tror att du har brist på vitaminer eller någonting annat är det bra att kontakta din vårdcentral och läkare.
Mycket stress och negativ stress kan göra dig trött
Dom flesta är väl medvetna om att stress oftast inte har någon positiv inverkan på kroppen och det allmänna välmåendet. Stress kan störa din sömn och skapa ett större sömnbehov samtidigt som det gör oss extra trötta. Stress har alltså en dubbel inverkan på vår trötthet – den försämrar vår förmåga till återhämtning och gör oss tröttare. Vanligtvis skiljer man på positiv och negativ stress eftersom det framförallt är negativ stress som brukar ta energi och göra dig trött. Men observera att även positiv stress leder till att du blir trött. Trots att vi gör mycket av något vi tycker om behöver kroppen återhämtning, vilket kräver en viss tid vila eller sömn, beroende på aktivitet.
Höstdepression kan göra till att du känner dig trött hela tiden
Många av oss Nordbor känner av något som vi kallar höstdepression – eller ”årstidsbunden nedstämdhet”. När dagarna plötsligt blir kortare och nätterna längre får vi mindre dagsljus och vi blir mindre toleranta mot olika typer av påfrestningar, samtidigt som vi upplever att energidepåerna sinar. Under dessa månader på året är det extra viktigt att dra nytta av det ljus som finns att tillgå under dagtid. Försök att komma ut mitt på dagen om du har möjlighet. Varför inte passa på under lunchen? Eftersom tiden inte alltid räcker till under veckodagarna blir det extra viktigt att ta sig tid för promenader och andra aktiviteter utomhus under veckosluten. Visste du att fysisk aktivitet motverkar trötthet? Dessutom kan du motverka bristen på ljus genom att sova extra mycket under de mörka månaderna.
Sjukdomar kan leda till trötthet
Trötthet av olika slag kan orsakas av ett flertal olika sjukdomar. Trötthet kan vara ett symptom, men det är viktigt att angripa orsaken bakom symptomet. Kontakta din vårdcentral för att utreda din situation och få en korrekt diagnos.
Tidigare nämnde vi några sjukdomar där trötthet kan vara symtom, men listan kan göras mycket längre:
• Njursvikt
• Kroniskt trötthetssyndrom, ME
• Diabetes
• Sköldkörtelrubbning
Graviditet som dock inte är en sjukdom kan ta mycket på krafterna och orsakar ofta att man känner sig trött eller orkeslös. Vissa påstår sig till och med uppleva extrem trötthet under perioder.
Mediciner kan göra dig trött
Trötthet är en vanlig biverkning på flera olika sorters mediciner och läkemedel. Om du misstänker att din trötthet kan bero på läkemedel är det bra att rådfråga din läkare eller en farmaceut på ditt lokala apotek. Glöm inte att undvika att köra bil om dina läkemedel gör att du känner dig trött eller dåsig.
Behandling mot trötthet
Följande aktiviteter kan göra att du känner dig piggare:
• Sova tillräckligt mycket och regelbundet.
• Ät hälsosam mat, på regelbundna tider.
• Vistas mycket utomhus.
• Motionera regelbundet, dock inte innan du ska gå och lägga dig.
Beroende på vad som orsakar tröttheten och vilken typ att trötthet det är kan du behöva behandling. Det kan innebära att få hjälp att ändra livsstil, byta läkemedel eller behandla sjukdomar eller andra bristtillstånd.
Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.
Uppdaterad: 2022-10-17