Uretin - ett extrakt från pumpakärnor


Publicerad 2022-10-10

Uretin

Uretin är ett kosttillskott som består av extrakt från pumpakärnor. Det används framförallt mot inkontinens och för att slippa gå på toaletten så ofta. Men det kan också vara ett sätt att få i sig mer av viktiga näringsämnen. Här tittar vi närmare på uretin och pumpakärnor, t ex dess innehåll och effekt.


Effekt av uretin


Uretin marknadsförs som ett tillskott för bibehållen blåsfunktion och normalt urinflöde. Men det är viktigt att tänka på att uretin är ett kosttillskott. Alltså har det inte bevisad effekt - det är inte detsamma som ett läkemedel. Vissa vetenskapliga studier med positiva resultat har gjorts. I slutändan är det ändå ett kosttillskott som är ett komplement till en i övrigt hälsosam livsstil. Om dina blåsbesvär kvarstår under en längre tid eller förvärras bör du söka vård på en vårdcentral.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Vad innehåller pumpakärnor?

Uretin kommer som sagt från pumpakärnor. Så det kan vara bra att veta vilka näringsämnen det innehåller. Några av dem är:


● Antioxidanter (t ex karotenoid och E-vitamin)

● Järn

● Magnesium

● Zink


Det höga näringsinnehållet gör att det räknas som ett “superlivsmedel”. Men det kan vara bra att tänka på att du inte behöver köpa uretin för att ta del av det. Tvärtom faktiskt - pumpakärnor finns i många livsmedelsaffärer.


Biverkningar och försiktighet


Uretin saknar så vitt vi vet biverkningar. Följ den rekommenderade doseringen på produktförpackningen. Uretin rekommenderas inte vid graviditet eller till barn, eftersom tillräcklig erfarenhet saknas.


Att välja Uretin


Men vad ska du tänka på när du väljer mellan de olika Uretin-produkterna? Jo, framförallt är det bra att tänka på att alla kosttillskott inte är likadana. Produktförpackningarna och hemsidorna kan se lika ut. Men innehållet kan skilja sig åt.

Därför är det bra att ta en titt på innehållsförteckningen. Dessutom bör du bara köpa kosttillskott av etablerade företag med oberoende kvalitetsmärkning. Då får du en produkt som stämmer överens med dina förväntningar på innehållet.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-10

Källa:

Livsmedelsverket

Apotea