Schisandra chinensis (fjärilsranka)


Publicerad 2022-10-10

Schisandra

Schisandra chinensis (fjärilsranka, five-flavor berry) är en medicinalväxt som används som livsmedel och växtläkemedel. Den har länge varit en traditionell medicin i Kina.


Men vad gör schisandra i kroppen egentligen? Och har den bevisad effekt? Här kan du lära dig mer om schisandra som växt och läkemedel.


Växten schisandra


Schisandra är en lövfällande klängväxt med vit-rosa små blommor och röda bär som växer i druvliknande klasar. Den har sitt ursprung i Asien. Dess trevliga utseende gör att en del använder den som prydnadsbuske. Men det är i de små röda bären som du hittar näringen. Och det är också de som används i kosttillskott och andra schisandra-produkter.


Schisandra - innehåll och hälsoeffekter


Schisandra innehåller bl a antioxidanten glutation. Ämnen i bären stimulerar enzymer i levern och ökar tillväxten av celler. Och det är den kopplingen som tros ge de goda hälsoeffekterna.

Schisandra används främst för:


● Ökad fysisk uthållighet

● Ökad energinivå

● Förbättrade reflexer

● Ökat mentalt fokus


Växten tros även ha effekt mot Hepatit (B och C), Alzheimers sjukdom och depression. Men det är viktigt att ha i åtanke att schisandra främst används på grund av lång tradition. Du kan inte räkna med att det kommer att fungera, på det sätt som du kan göra med ett vanligt läkemedel.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

De vetenskapliga studier som finns pekar åt olika håll. Vissa är positiva, medan andra inte visar någonting jämfört med placebo. Så enligt vetenskapen har växten liten eller ingen effekt.


Din användning av schisandra handlar alltså om hur det känns. Om det får dig att må bättre kan det vara bra. Men du kan inte räkna med att det gör någon specifik skillnad.


Kosttillskott med schisandra


Det finns många olika kosttillskott med schisandra, exempelvis i flytande form, som pulver, tabletter eller kapslar. Du kan även köpa juice eller torkade schisandrabär. Om du tar ett kosttillskott är det viktigt att följa doseringen på förpackningen.

Tänk på att olika kosttillskott kan skilja sig åt gällande kvalitet. Trots att många ser lika ut. Därför är det bra att bara köpa kosttillskott av etablerade företag med oberoende kvalitetsmärkning. Då kan du lita på att innehållet och dess mängd är rätt.


Biverkningar och överdosering


Om du är allergisk eller överkänslig mot något innehållsämne kan du få utslag eller klåda.

Du ska inte ta kosttillskott med schisandra när du är gravid eller ammar utan att först tillfråga din läkare, eftersom tillräcklig erfarenhet saknas. Det kan även bra att fråga om du tar läkemedel, eftersom det kan finnas så kallade interaktioner.


Överdosering av schisandra kan leda till mag- och tarmsymtom, som t ex halsbränna. Därför bör de som har redan har problem med halsbränna, sura uppstötningar och magsår inte ta tillskotten.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-10


Källa:

Fass.se

healthline

webmd