Rysk rot (Sibirisk ginseng)


Publicerad 2022-10-06

Rysk rot

Rysk rot är en växt som används som traditionellt växtbaserat läkemedel. Den kallas också för Sibirisk ginseng, Eleuthero och Eleutherococcus senticosus maxim. Det är framför allt roten och bladen som används i växtmedicin. Precis som namnet Sibirisk ginseng antyder växer rysk rot på nordliga breddgrader. Du hittar den bl a i sydöstra Ryssland, norra Kina, i Korea och i Japan.


Det är bra att skilja på sibirisk ginseng och andra växter som brukar kallas för ginseng. Dessa har andra användingsområden och ingår i andra produkter. När vi talar om ginseng syftar vi oftast på amerikansk (Panax quinquefolius) eller asiatisk ginseng (Panax ginseng, koreansk ginseng). Rysk rot är inte särskilt tätt besläktad med dessa.


Vad används rysk rot för?


Rysk rot har sedan länge använts mot infektioner och för att öka den fysiska prestationsförmågan. Den används mot trötthet och för ökad återhämtning. Dessutom anses den kunna skydda kroppen mot stress. Några andra användningsområden är mot diabetes typ 2 och könsherpes.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Rysk rot kan även vara en del i traditionella växtbaserade läkemedel som kombinerar olika växter. Exempelvis kan den kombineras med schisandra och/eller rosenrot, som också anses ha positiva hälsoeffekter. T ex innehåller den välkända förkylningsprodukten Kan Jang bl a rysk rot.


Produkter med rysk rot


Men vad finns det för produkter med rysk rot? Jo, en hel del. Roten finns i pulver, tabletter och flytande form. Och som vi tidigare nämnde så är den del i olika kombinationsprodukter som innehåller flera adaptogener på en gång.

Oavsett vad du väljer kan det vara bra att ta en extra titt på innehållsförteckningen och företaget som säljer produkten. Även om förpackningarna och hemsidorna liknar varandra kan det finnas skillnader, både gällande ämnenas mängd och kvalitet. Köp bara kosttillskott och växtläkemedel från etablerade företag med oberoende kvalitetsmärkning.


Rysk rot - effekt


Men fungerar rysk rot mot alla dessa saker? Det vet vi inte riktigt, för det finns ingen bevisad effekt. Det är bra att tänka på att rysk rot är ett traditionellt växtbaserat läkemedel. Alltså ställs inte samma krav som på typiska läkemedel. Istället grundar sig klassificeringen på långvarig användning. Det finns få eller svaga bevis för att den har effekt.

Så valet att använda rysk rot är upp till hur du själv mår av den. Men du kan inte räkna med att den har effekt, på det sätt som du däremot kan göra med ett typiskt läkemedel.


Biverkningar och försiktighet


Biverkningar är ovanliga, men yrsel, diarré och utslag har rapporterats. Höga doser kan leda till nervositet och ångest. Det är viktigt att följa den rekommenderade doseringen.

Ytterligare en sak som är bra att veta är att det inte finns tillräcklig information kring långvarigt användande. Det är inte helt klarlagt att det är säkert att använda i mer än tre månader. Många produkter rekommenderar därför ett två veckors uppehåll efter cirka åtta veckor.


Vem ska inte använda produkter med rysk rot?


Du bör inte ta rysk rot om du är gravid eller om du ammar, eftersom det inte finns tillräcklig erfarenhet av effekterna. Detsamma gäller barn under 12 år. Om du tar läkemedel bör du fråga din läkare innan du börjar ta preparat med rysk rot.


Rysk rot kan även köpas som växt


Om du är intresserad av rysk rot som växt kan det vara intressant att veta att den kan köpas för att ha hemma. Den kan odlas utomhus - då får du möjlighet att skörda blad och frön. Rysk rot finns att köpa på många hemsidor och i trädgårdsaffärer.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-10

Källa:

lakemedelsvarlden.se

webmd.com