Godartad prostataförstoring (BPH) - symtom och behandling


Publicerad 2022-10-11

Prostata

Godartad prostataförstoring är ett vanligt besvär som många drabbas av när de blir äldre. Så vanligt att cirka 50 procent av männen över 60 år beräknas ha det. Drygt hälften av dem med förstorad prostata får besvär - ganska många märker alltså inte av det.


Men hur ser tecknen ut? Och varför uppstår blir prostatan förstorad? Vad kan du göra? Här tittar vi närmare på godartad prostataförstoring, eller BPH (Benign prostatic hyperplasia) som det brukar kallas för.


Om prostatan


Prostatan sitter runt urinröret som finns mellan urinblåsan och penisen. Den är del av den manliga könsfunktionen, och bildar en vätska som är en del av sperman. Om prostatan förstoras börjar den trycka ihop urinröret. Då kan det bli besvärligare att kissa.

I de fall när förstoringen inte beror på en allvarlig sjukdom (de allra flesta) kallas det för godartad prostataförstoring. Och detta blir som sagt vanligare ju äldre vi blir. Däremot är det oklart exakt varför prostatan blir förstorad.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Symtom på godartad prostataförstoring


Några vanliga symtom på BPH är:

● Svag stråle

● Långsam start när du ska kissa

● Svårt att tömma blåsan helt

● Avbrott

● Du behöver kissa oftare

● Urinläckage när du plötsligt blir kissnödig


Om du har urinvägssymtom som liknar BPH kan det vara bra att söka vård för att kontrollera vad de beror på. Dessutom kan du få hjälp med dem. Ibland kan godartad prostataförstoring i sin tur leda till andra problem som urinvägsinfektion, blåssten och urininkontinens.


Behandling av godartad prostataförstoring


I vissa fall behöver BPH inte behandlas. Men om det orsakar så stora besvär att det påverkar eller begränsar vardagen kan det t ex behandlas med:

● Läkemedel

● Operation

● Mikrovågor eller värme

● Kateter i urinblåsan


När bör du söka vård för BPH?


Om du har besvär med BPH kan du kontakta en vårdcentral för att få hjälp. Om du har mycket ont i magen samtidigt som du har svårt att kissa bör du direkt söka vård på en vårdcentral eller jourmottagning.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-11


Källa

1177.se

doktorn.com