Vad är pollen och varför blir vi allergiska?


Publicerad 2022-10-11

Pollen

Pollen är något många associerar med jobbig pollenallergi. Men vad är det egentligen? Här tittar vi närmare på vad pollen är och varför du blir allergisk mot det.


Vad är pollen och hur sprider det sig?


Pollen är det som gör att växter kan sprida sig i naturen. Det brukar även kallas för frömjöl, och innehåller de korn som krävs för att växten ska kunna föröka sig. Alla växter har sitt sätt att sprida pollen och föröka sig. Ett vanligt sätt är att skicka iväg massa pollen med manliga könsceller, i hopp om att det ska hitta sin kvinnliga motpart i form av en annan växt.


Pollen kan t ex spridas genom insekter, vatten, vibrationer och vind. Eftersom stora delar av kornen går till spillo behöver det finnas många. Faktum är att ett enda hänge på en björk kan innehålla flera miljoner pollenkorn. Så det är inte konstigt att pollenallergiker har det tufft under pollensäsongen.


När växterna börjar sprida pollen kommer det ut i luften och når våra slemhinnor. Om du är allergisk mot pollensorten som du kommer i kontakt med får du de typiska symtomen på pollenallergi.


Några vanliga typer av allergiframkallande pollen i Sverige är:

● Al

● Alm

● Björk

● Bok

● Ek

● Groblad och kämpar

● Gråbo

● Gräs

● Hassel

● Malörtsambrosia

● Syror och skräppor

● Sälg och viden

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

En av fem är allergiska mot pollen


Så många som 20 % av Sveriges befolkning är pollenallergiker. Det orsakar symtom som t ex täppt och rinnande näsa, nysningar, röda och irriterade ögon och klåda i halsen. Lyckligtvis finns det många läkemedel som lindrar pollenallergi, såväl receptfria som receptbelagda. Dessutom finns det medicintekniska produkter som inte påverkar insidan av kroppen.


Olika typer av pollen växer under olika delar av året. Därför är det bra att veta vilka du är allergisk mot. Då kan du förbereda dig på allergin. I Sverige brukar vi dela upp året i tre pollensäsonger: lövträd, gråbo och gräs.


Men oavsett vilken typ av pollen du är allergisk mot finns det hjälp att få. Om symtomen hindrar din vardag bör du söka vård för att hitta en behandling som fungerar.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-11


Källa:

astmaochallergilinjen.se