Din varukorg

PMS (premenstruellt syndrom) - symtom, orsaker och behandling


Publicerad 2022-10-11

PMS

PMS (premenstruellt syndrom) är ett samlingsnamn för olika besvär som uppstår kring mensen. Det är ett vanligt problem som många lider av, i varierande omfattning. Men vilka symtom finns det? Och hur kan de behandlas? Här tittar vi närmare på PMS, och även den kraftigare formen PMDS.


Symtom på PMS


Några typiska symtom på PMS är:

● Humörförändringar

● Hunger och sötsug

● Huvudvärk

● Irritation och lättretlighet

● Nedstämdhet

● Oro och ångest

● Trötthet och orkeslöshet

● Ömma eller spända bröst


Symtomen brukar komma veckan innan mensen börjar. Oftast slutar de när blödningarna börjar, eller under de första dagarna. Men PMS-symtomen och när de uppstår varierar rejält mellan olika personer.

PMS-besvären försvinner vid klimakteriet. Hos vissa kan bli större efter att de fått barn.

Orsaker till PMS


Men varför uppstår PMS? Jo, dessvärre är det än så länge okänt. Forskarna misstänker att det har med hormonet progesteron att göra, närmare bestämt hur det bryts ned efter ägglossningen. Förhoppningsvis får vi reda på mer om det i framtiden.


Behandling av PMS


Antidepressiva läkemedel, p-piller och vätskedrivande läkemedel är några av sätten att behandla PMS. Även psykoterapi och annan psykologisk behandling kan vara aktuellt.


Men behandling med läkemedel är inte allt. Tvärtom finns det mycket du själv kan göra för att må bättre. Träning och annan fysisk aktivitet, avslappningsövningar, minskad stress, ordentlig sömn och en god kosthållning gör skillnad.


PMDS


Det finns även en svårare form av PMS som kallas för PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom). Då har PMS-besvären en kraftig humörpåverkan. Faktum är att de påminner om depression och ångest. Så besvären kan ha stor påverkan på livet. Cirka tre till fem procent av de som har mens beräknas lida av PMDS.


När bör du söka vård?


Om din PMS eller PMDS påverkar din livskvalitet och vardagssituation bör du söka vård på en vårdcentral eller gynekologmottagning.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-11


Källa

1177.se

OM OSS

VÅRA PRODUKTER

HANDLA TRYGGT

KONTAKTA OSS


Vitalplus Tradecom Scandinavia AB

Box 500

451 21 Uddevalla

Org.nr: 556659-3157


Telefon: 010-138 55 00.

E-post: kundservice@vitalplus.se

Öppet; Mån – Fre 9 – 15