Omega-7 - behov, livsmedel och kosttillskott

Publicerad 2022-10-06

Omega-7

Omega-7 är en grupp fettsyror. När vi talar om omegafetter pratar vi ofta om omega-3, och ibland om omega-6. Dessa två är essentiella (livsnödvändiga), vi måste få i oss dem från det vi äter och dricker. Omega-7 är däremot inte essentiell, kroppen kan skapa tillräckliga mängder på egen hand.


Omega-7 anses vara välgörande för vår hud och våra slemhinnor. Men det är bra att veta att det inte finns några bevisade positiva effekter av att få i sig mer än vanligt av det. Ibland marknadsförs det som ett sätt att gå ned i vikt eller för att lindra klimakteriebesvär. Även där saknas det dessvärre bevis för att det skulle ha någon inverkan.


Hur mycket omega-7 behöver vi?


Det finns inte något rekommenderat dagligt intag (RDI) av omega-7. Fettsyrorna är inte livsnödvändiga, så därför behöver vi inte få i oss dem genom vår kost. Kroppen kan själv framställa tillräckligt mycket för att täcka det behov som finns.

Mat med mycket omega-7

Men vilka livsmedel innehåller stora mängder omega-7? Jo, några exempel är:


● Havtornsolja

● Fiskleverolja

● Lax

● Nötter

● Avokado


Många associerar omega-fettsyror med fet fisk som lax och makrill. Det är ofta tack vare att de finns i omega-3, den kändaste av fettsyrorna. Men som du ser hittar du även omega-7 i flera vegetabiliska livsmedel.

Kosttillskott med omega-7


Det finns många kosttillskott med omega-7. Omega-7-tillskott finns som kapslar, tabletter och i flytande form. Eftersom de innehåller havtornsolja marknadsförs de ofta mot besvär med torra slemhinnor, något de brukar användas för. Men tänk på att det inte är ett läkemedel med bevisad effekt.


Ett annat sätt att få i sig fetter är att ta ett tillskott med flera omega-fettsyror. Då kan du även få i dig t ex omega-3 och omega-6. Men tänk på att kroppen kan skapa de flesta på egen hand, troligen är det inte någon skillnad jämfört med att ta ett renodlat omega-3-tillskott. Slutligen: tänk på att kosttillskott är ett komplement till en hälsosam och varierad kost, inte en ersättning.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr