Halsbränna och sura uppstötningar - symtom, orsaker och behandling

Publicerad 2022-10-10

Halsbränna

Halsbränna och sura uppstötningar är två (egentligen ett, eftersom de nästan alltid uppstår tillsammans) av våra vanligaste hälsobesvär. Besvären är ofta obehagliga, men det kan vara skönt att veta att de sällan beror på något farligt. Här kan du lära dig mer om halsbränna och sura uppstötningar, t ex symtom, orsaker och behandling.


Symtom på halsbränna


Halsbränna brukar kallas för bröstbränna. Och det är ett passande begrepp, för det är ungefär så det känns. För många visar det sig som en brännande känsla innanför bröstet och upp mot halsen. Ibland gör halsbrännan att magsyra kommer upp i munnen. Det kallas för sura uppstötningar.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Orsaker till halsbränna


Vårt system för att svälja fungerar som en ventil som öppnas och stängs för att släppa in mat och dryck. Ibland håller det inte helt tätt. Då kan saker komma upp. Halsbränna uppstår när magsaften, som vanligtvis finns i magsäcken, kommer upp i matstrupen. Magsaften fräter och orsakar den brännande känslan.

Men varför får du halsbränna? Jo, det kan uppstå av flera olika orsaker. Några av dem är:


● Viss mat och dryck

● Rökning

● Läkemedel

● Övervikt

● Tunga lyft

● Ärftlighet

● Graviditet

● Bakomliggande sjukdomar


Behandling av halsbränna


Lyckligtvis finns det många receptfria läkemedel mot halsbränna. De fungerar mot tillfälliga symtom. Och det kan vara värt att prova olika för att hitta rätt, eftersom de innehåller olika substanser.


Halsbränna när du är gravid


Halsbränna och sura uppstötningar är ett vanligt besvär hos gravida. Och lyckligtvis kan gravida använda några av de receptfria läkemedlen. Gravida kan använda antacida, alginsyra och protonpumpshämmare. Prata med din barnmorska om du är osäker.


När bör du söka vård?


I de allra flesta fall av halsbränna räcker det med receptfria läkemedel. Men ibland kan du behöva söka vård för att få mer hjälp. Detta gäller t ex om de receptfria läkemedlen inte fungerar, halsbrännan stör vardagen, vid sväljsvårigheter och om du är över 50 och får besvären för första gången.


Vid akuta symtom (halsbränna + sväljsvårigheter/sväljsmärtor, svart avföring eller kräkningar som ser ut som kaffesump/blod) bör du omedelbart kontakta en vårdcentral eller jourmottagning.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-10

Källa:

1177