Artros - symtom, orsaker och behandling


Publicerad 2022-10-10

Artros

Artros är en av våra allra vanligaste sjukdomar. Faktum är att det är en av de tio största i världen, i alla fall om vi ser till så kallad sjukdomsbörda. Men vad är artros egentligen, och hur visar det sig? Kan du göra något för att undvika att drabbas? Och hur behandlas det? Här tittar vi närmare på artros.


Artrossymtom


Några typiska symtom vid artros är:


● Minskad rörlighet

● Smärtor

● Stelhet

● Svullnad

● Trötthet

● Värmekänslor

● Ömhet i lederna


Artros kan uppkomma på många platser i kroppen. Några av de vanligaste är fingrarna, höfterna, knän och ryggen.

Smärta i samband med att du anstränger lederna är ett tecken på att du kan vara på väg att utveckla artros. I senare stadier av sjukdomen kan du drabbas av smärtor och stelhet vid sömn och vila. Dessa besvär är ofta värst på morgonen.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Orsaker till artros

Men varför uppstår artros? Jo, det händer när vårt brosk bryts ned snabbare än det byggs upp. Brosket fungerar nämligen som en stötdämpare i kroppen. Och det finns en naturlig balans mellan nedbrytning och återväxt. När återväxten inte går tillräckligt fort riskerar du att drabbas av artros.


Artros kan drabba människor i alla åldrar, men risken ökar när du blir äldre. Kvinnor får det oftare än män. Både över- och underbelastning ökar risken för att få artros. Detta gör att både de som rör sig väldigt mycket och de som är stillasittande är i riskzonen.


Behandling av artros


Artros behandlas framför allt med träning. Det är viktigt att fortsätta leva ett aktivt liv, trots smärtan. Stillasittande kan nämligen förvärra stelheten. Och det finns speciella artrosskolor som hjälper till med stöd, tips och råd. Läkemedelsalternativen består främst av smärtlindring, även om det finns läkemedel med glukosamin, ett ämne som finns naturligt i brosk. Det finns också naturmediciner som används mot artros, men det är inte säkert hur effektiva de är.


Ibland opereras artros. Men detta är främst i allvarliga fall. Dessutom blir många av de som opereras inte nöjda, eftersom operationen inte ger tillbaka så mycket rörlighet som de trott.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-06

Källa:

1177

Doktorn