Akne - symtom, orsaker och behandling

Publicerad 2022-10-18

Akne

Akne, eller finnar som vi kallar i det vardagligt tal, räknas som en hudsjukdom. Det är framför allt ett vanligt besvär i tonåren. Men vad orsakar akne och hur kan det behandlas? Och vad kan du göra själv?


Symtom - hur ser akne ut?


Akne visar sig genom prickar på huden, små gula eller röda utslag som brukar ömma. Tilltäppta pormaskar kan även vara svarta eller vita och se ut som smuts. Det är vanligast att ha akne i ansiktet, men bröstet och ryggen är två andra typiska platser.


Symtombilden kan variera från några små utslag till stora knölar och cystor. Akne är vanligast i tonåren, men det finns även de som har finnar i vuxen ålder.


Orsaker till akne


Talg är en typ av fett som finns i talgkörtlarna som ligger strax under huden. Akne uppstår när talgkörtlarna blir inflammerade och täpps igen. Även en bakterie (P. acnes) i huden påverkar.


Orsaken att besvären är vanligare kring puberteten är våra hormoner. Under tonåren genomgår vi nämligen hormonförändringar som gör att det bildas mer talg. Efter att könshormonerna lugnat ned sig minskar oftast även aknen.

Det är bra att veta att finnar och pormaskar inte beror på oren hud. Akne är dock delvis ärftligt.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Behandling av akne


Det finns flera receptfria läkemedel för att behandla akne. Om de inte hjälper du kan du söka vård och få starkare, receptbelagd medicin utskriven av en läkare. Det är framför allt viktigt att våga göra något åt aknen, och prova olika behandlingar tills du hittar rätt. Effekten kan nämligen variera beroende på vilken typ av akne du har.


Egenvård och tips


Men medicinsk behandling är inte allt. Det finns en del saker du själv kan göra för att motverka akne:


● Tvätta huden en till två gånger om dagen med en mild tvål eller ansiktstvätt (undvik att göra det överdrivet många gånger)

● Kläm inte sönder dina finnar (det kan orsaka inflammation och ärr)

● Använd inte feta krämer

● Sola inte för mycket


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-11


Källa

1177.se