Urinbesvär - överaktiv blåsa, urinläckage och ansträngningsinkontinens

Publicerad 2022-10-06

Urinbesvär

Olika besvär med urinvägarna är några av våra vanligaste hälsoproblem. Men hur visar de sig, och varför uppstår de? Här tittar vi på tre av dem: överaktiv blåsa, urinläckage och ansträngningsinkontinens.


Överaktiv blåsa


En överaktiv blåsa kännetecknas av att det ofta känns som du behöver kissa. Det är ett besvär som drabbar många. Överaktiv blåsa är vanligare ju äldre vi blir, men det förekommer även hos barn och unga.

Några vanliga symtom vid en överaktiv blåsa är:


● Du är ofta kissnödig

● Du går på toa ofta

● Du behöver kissa på natten

● Urinläckage


Det finns många orsaker till en överaktiv blåsa. Livmoderframfall och prostataförstoring är två av de vanligaste. Det kan dessutom handla en nervskada eller sjukdomar som påverkar nerverna som går till urinblåsan. En överaktiv blåsa kan även ha med läkemedel eller psykologiska faktorer att göra.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

För att få bukt med en överaktiv blåsa är det bra på att träna på att hålla sig. Då kan din blåsa klara större mängder kiss innan du behöver gå på toaletten. Vid besvär att hålla sig kan det vara bra att använda ett inkontinensskydd.


Urinläckage och ansträngningsinkontinens


Om du lider av urinläckage läcker det ibland kiss mellan toabesöken. Det är vanligt att det sker i samband med att du plötsligt känner dig kissnödig. Men det kan också läcka urin i små skvättar. De som lider av urinläckage behöver ofta gå upp och kissa på natten.


Vid ansträngningsinkontinens får du urinläckage när du gör något ansträngande. Det kan t ex handla om lyft, hopp, nysningar och hostningar. Ansträngningsinkontinens är vanligare hos kvinnor.


Bäckenbottenträning är ett bra sätt att motverka inkontinens. Dessutom kan det hjälpa att ha lugna toalettbesök (där du tar tid på dig) som sker med lagom intervall - alltså inte för ofta eller för sällan. Drick lagom mängder vätska. Det kan vara bra att undvika vätskedrivande drycker som kaffe och te. Om besvären orsakar problem i vardagen kan du använda inkontinensskydd


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-10

Källa:

1177

1177