D vitamin droppar – ett sätt att ta tillskott

Publicerad 2020-04-20

d vitamin droppar

D-vitamin i form av D droppar är ett av sätten att få i sig mer vitamin D. D-vitamindroppar är framför allt ett vanligt sätt att försäkra sig om att små barn får i sig tillräckliga mängder av vitaminet. Vissa droppar med D-vitamin är läkemedelsklassade eftersom de används som förebyggande läkemedel och inte som kosttillskott.


Men vad är egentligen skillnaden på att ta droppar eller tabletter? Varför är det viktigt att se över sitt intag av D-vitamin? Här kan du lära dig mer om D-vitamin-droppar och andra tillskott.


Varför behöver vi D-vitamin för att må bra?

D-vitamin har flera uppgifter i kroppen. Några av de viktigaste är att det kontrollerar balansen av kalk i tänder och skelett och gör att kroppen kan tillgodogöra sig kalcium. Detta bidrar till att man får ett starkt skelett. Vissa grupper behöver få i sig mer vitamin D än andra, t ex de som är över 75 år, de som utsätts för lite solljus och de som inte äter fet fisk.


D-vitaminbrist hos barn kan orsaka rakit (engelska sjukan). Rakit är lyckligtvis väldigt ovanligt idag, tack vare förebyggande åtgärder som gör att barn får i sig D-vitamin. Hos de som äldre kan brist leda till osteomalaci (benuppmjukning) och osteoporos (benskörhet).


På vilka sätt kan man få i sig D-vitamin?

D-vitamin brukar kallas för "solskensvitaminet". Orsaken är att den viktigaste källan till D-vitamin är sol. Strålningen från solen under sommarhalvåret blir till vitamin D i kroppen. Det lagras sedan och kan täcka vissa delar av det man behöver under den mörkare delen av året. D-vitamin kan dock bara lagras i under 3-4 månader.


Vitaminet finns även i det vi äter och dricker. Några livsmedel som är rika på D-vitamin är fet fisk som makrill, sill och lax. Det finns även berikade livsmedel som mejeriprodukter, växtdrycker, matfetter och margarin.


Med Nordens långa vintrar kan det bli svårt att få i sig tillräckligt mycket D-vitamin. Många svenskar får D-vitaminbrist. Ett sätt att motverka det är att ta ett kosttillskott. Kosttillskott med D-vitamin finns i flera former, t ex tabletter, droppar, brustabletter och spray.


Tabletter eller d droppar? Vad är bäst?

Skillnaden mellan att ta tabletter och droppar är debatterad, t ex gällande hur mycket D-vitamin från tillskottet som faktiskt tas upp i kroppen. Vissa menar att snabb absorption är viktigt, medan andra har en motsatt åsikt. Däremot finns det en del forskning som visar att tillskott av D-vitamin bör tas i samband med en måltid.


Många gånger handlar valet om droppar eller tabletter istället om det praktiska. Den vanligaste orsaken att ta D-vitamin i form av droppar är att det är mycket lätt att administrera och få i sig. Det gör det till ett lämpligt sätt för t ex små barn. D-vitamin-droppar kan också vara ett alternativ om man har svårt att svälja tabletter.


MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

D-vitamin-droppar ges till alla barn under 2 år

Det är vanligt att ge D-vitamindroppar för att förebygga D-vitaminbrist hos barn. Vitamin D är faktiskt så viktigt att det ges till alla barn under 2 år. Det finns även vissst D-vitamin i bröstmjölk, men det anses inte vara tillräckligt för att uppnå behovet. Därför rekommenderar D-vitamintillskott i form av droppar under de första två åren.


En vanlig dosering droppar D-vitamin till barn brukar vara fem droppar om dagen. Det motsvarar det dagliga rekommenderade intaget för barn (10 mikrogram, 400 IE). Alla D-vitamindroppar är dock inte exakt lika, så det kan vara bra att läsa på förpackningen för att vara helt säker.


Ett barn som får droppar med D-vitamin bör inte samtidigt få andra tillskott som innehåller vitaminet. Vitamin D kan även passera över i bröstmjölken när en bebis ammar. Av den orsaken kan dosen droppar behöva justeras för att anpassas efter det.


Ibland kan barn behöva D-vitamin-droppar upp till 5 års ålder. Några orsaker till det är barn som:


• Inte äter fisk

• Inte får i sig några D-vitaminberikade livsmedel

• Har mörk hudfärg

• Inte vistas utomhus tillräckligt under sommartid

• Bär kläder som täcker ansikte, armar och ben


Brukar även vuxna ta D-vitamin-droppar?

Det är framför allt barn som brukar ta D-droppar, men även vuxna tar ibland tillskott i droppform. Som sagt så är det framför allt en fråga om vad som känns bäst. Dock är de allra flesta kosttillskotten med vitamin D för vuxna i tablettform, snarare än som droppar.


Vitalplus – ett kosttillskott med vitamin D

Det finns många olika kosttillskott med D-vitamin där ute. Kvalitetsskillnaden kan vara stor, och det är bra att köpa ett tillskott från en etablerad och pålitlig aktör.


Vitalplus erbjuder ett kosttillskott med vitamin D som tillverkas i Sverige av certifierade läkemedelsföretag. Produktionen följer samma krav som när läkemedel tillverkas. Tabletterna är helt fria från onödiga tillsatser.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-17
Källor:

apotea.se

rikshandboken-bhv.se

livsmedelsverket.se

vitalplus.se

healthline.com

sunvitd3.co.uk