Vad är testosteron och vad gör det i kroppen?
Publicerad 2022-10-06
Testosteron är ett könshormon som gör många viktiga saker i kroppen. För att må bra behöver både män och kvinnor ha lagom nivåer av hormonet. Idag vet vi inte riktigt vad som är en optimal nivå, men det går att mäta testosteronet i blodet genom ett blodprov. Både för lite och för mycket testosteron kan leda till besvär.
Men vad är testosteron egentligen? Och vad kan du själv göra för att påverka nivåerna i kroppen? Finns det kosttillskott som fungerar? Här tittar vi närmare på det viktigaste om testosteron.
Vad är testosteron?
Rent kemiskt är testosteron ett hormon i steroidkedjan. Det bildas av progesteron (ett annat könshormon) och DHEA (Dehydroepiandrosteron, ett steroidhormon som tillverkas i binjuren). Progesteron och DHEA är alltså så kallade prohormoner till testosteron. Men även testosteron är ett prohormon - till det välkända könshormonet östrogen.
Processen för att bilda testosteron är komplicerad och består av en kedja av kemiska reaktioner. Hos män sker ungefär 90% av syntesen i testiklarna. Hos kvinnor utsöndras det i äggstockarna. Också värt att veta är att testosteron är den naturliga varianten av det som utanför kroppen/kemiskt framställt kallas för anabola steroider, ett olagligt preparat som används som doping.
Hur påverkar testosteron kroppen?
Testosteron är ett ämne med bred påverkan, speciellt gällande könsfunktion och sexualitet. Många av oss tänker på puberteten, eller kanske hormonstinna träningsmänniskor. Men alla påverkas av testosteron, även om vi inte tänker på hormonet i alla de sammanhang där det spelar roll.
Några saker som testosteron påverkar är:
● Utvecklingen av penisen och prostatan
● Röstutvecklingen under puberteten
● Ansiktshår och könshår
● Muskelstorlek och styrka
● Sexualdrift
Vissa tror att testosteron bara påverkar män. Men det finns även hos kvinnor, även om nivåerna inte är lika höga. Och testosteron har en roll i vissa funktioner i kvinnokroppen, t ex i äggstockarna och skelettet.
Hos män sjunker nivåerna med några procent per år efter ungefär 40 års ålder. Lägre testosteronnivåer är alltså något som kommer naturligt i och med åldrandet. Då brukar det inte ha den stora påverkan som brukar associeras med symtom på testosteronbrist.
Testosteron tros också ha koppling till stress. Studier har nämligen visat att nivåerna ökar vid stress, både hos kvinnor och män. Men exakt hur det fungerar är oklart, och det skulle behövas mer forskning på området för att förstå de bakomliggande mekanismerna. En förslagen förklaring är att testosteronet i kroppen ökar för att kunna hantera stressen på ett bättre sätt.
Testosteronbrist - symtom och orsaker
När någon lider av lågt testosteron som visar sig genom symtom kallas det för testosteronbrist, eller hypogonadism. Det kan utvecklas när som helst under vuxenlivet, men sannolikheten ökar när vi blir äldre. Orsaken är bl a att fler får sjukdomar som påverkar testosteronnivåerna i kroppen när de blir äldre.
Några sjukdomar som kan leda till testosteronbrist är typ 2-diabetes, hypofystumörer, HIV-infektion, KOL, osteoporos och avancerade njursjukdomar. Dessutom kan vissa läkemedel öka risken att drabbas.
Övervikt är också en vanlig orsak till testosteronbrist. Då spelar inte åldern lika stor roll. Däremot är det ovanligt att män som både är friska och normalviktiga får bristsymtom.
Testosteronbrist kan visa sig genom:
● Utebliven pubertet
● Lägre fertilitet
● Nedsatt sexlust
● Minskad kroppsbehåring
● Brösttillväxt
● Minskad muskelmassa och styrka
Dessutom kan det leda till mer diffusa besvär som minskad energi, depression, försämrad kognitiv förmåga och sömnstörningar.
För mycket testosteron
Men det är inte bara lågt testosteron som kan orsaka besvär. Även för höga nivåer kan göra det. Testosteronbehandling och hormonproducerade tumörer är två orsaker till höga nivåer. Hos kvinnor kan det även uppstå vid kongenital binjurebarkshyperplasi. Hos män kan för mycket testosteron kan leda till håravfall, akne, humörsvängningar och impotens. Hos kvinnor kan det leda till utveckling av manliga drag.
Går det att mäta ditt testosteron?
Du kan mäta dina nivåer av testosteron genom att göra ett blodprov. Det är dock inte helt lätt att tolka mätningarna. Dels vet vi inte vad som är en optimal nivå av testosteron, dels varierar nivåerna under dagen. Även andra faktorer, som t ex ansträngning, spelar in. Dessvärre gör de varierande nivåerna att endast ett lågt eller högt test inte säger så mycket, det behövs fler.
För att ställa diagnos behöver oftast både mätningar och symtom finnas. Utan helheten är det svårt att veta att det handlar om just testosteronbrist.
Hur kan du öka ditt testosteron?
Det finns flera sätt att öka ditt testosteron. Om du har testosteronbrist får du oftast behandling med testosteron. Men du kan själv anpassa din kost, gå ned i vikt, träna mer och sova bättre för att få upp nivåerna. Dessutom gör alla de fyra sakerna nytta för välmåendet i allmänhet.
Testosteronbehandling
Om du får diagnosen testosteronbrist brukar en testosteronbehandling sättas in för att få upp nivåerna i kroppen. Testosteron kan bl a sättas in i form av injektioner, gel, nässpray och implantat.
Förändrad kost
En hälsosam och varierad kost är nyckeln till att må bra, inklusive rätt testosteronnivåer. Vissa vitaminer och mineraler brukar faktiskt kopplas till hormonet. Det finns t ex studier som tyder på en koppling mellan testosteron och mineralen zink. Men det skulle behövas mer forskning på området för att veta säkert.
Gå ned i vikt
Många med lågt testosteron är överviktiga. Därför är viktnedgång ett av de bästa sätten att öka testosteronet på ett naturligt sätt.
Motion och träning
När du är fysiskt aktiv ökar du nivåerna av testosteron i kroppen. Explosiva, korta pass och tung styrketräning har visat sig ha effekt, åtminstone tillfälligt. Men regelbunden träning är också något som får dig att må bättre i allmänhet.
Sömn
Även sömn tros ha påverkan på testosteronnivåerna i kroppen. En orsak är att testosteron utsöndras när vi sover. Därför tros mängden och kvaliteten på vår sömn vara faktorer som är kopplade till våra testosteronnivåer. Men likt mycket kring testosteron skulle det behövas fler och större studier kring dess koppling till sömn. Sömn är dock viktigt för annat än testosteron, så det är definitivt värt att prioritera om du vill må bra i allmänhet.
Testosterontillskott - är det viktigt när du är man?
Om du har normala testosteronnivåer finns det inget behov av kosttillskott. Men många som tränar tar olika tillskott för att öka sin muskelmassa och styrka. Då handlar det ofta om protein eller kombinationer av olika aminosyror. Dessutom finns det många multivitamin som är anpassade för de som tränar hårt.
Men kosttillskott är något som är ett komplement till en hälsosam och varierad kost. I grunden handlar det om att äta rätt, både gällande muskeltillväxt och allmänt välmående.
Testosterontabletter
Det är olagligt med syntetiskt testosteron (anabola steroider). Så det finns inga regelrätta testosterontillskott eller testosterontabletter.
Men det finns andra typer av testosteronhöjande kosttillskott; de brukar kallas för “testoboosters”. De innehåller inte testosteron, men däremot ämnen som tros höja det. Testoboosters höjer inte ditt testosteron över normalnivåerna, men de kanske kan öka det om det är för lågt. Tänk på att det saknas vetenskapligt underlag för effekten.
Och om du funderar på att ta något som ökar ditt testosteron, undersök innehållet. Dels att det är bra ämnen från bra källor, dels att det inte är något som du råkar få i dig för stora mängder av. Om du har hälsobesvär som påverkar vardagen bör du prova receptfria läkemedel mot dem eller söka vård för att få hjälp.
Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.
Uppdaterad: 2022-10-06
Källor: