Portlak - näringsinnehåll och effekt


Publicerad 2022-10-11

Portlak

Portlak (Portulaca oleracea) är en liten nedliggande växt. Bladen är ovala och ganska små. Den räknas som ogräs, men den används också som medicinalväxt och livsmedel. I medelhavsländerna och tropiska delar av Asien har den länge använts som traditionell medicin. Här tittar vi närmare på portlak, t ex näringsinnehållet och hälsoeffekterna.


Vad innehåller portlak?


Portlak anses som ett så kallat superlivsmedel. Orsaken är de näringsämnen som finns i växten. Den innehåller nämligen stora mängder A- och C-vitamin. Dessutom finns det B-vitaminer samt mineraler som järn, kalcium, kalium, magnesium och zink. En bonus är att det finns omega-3, en livsnödvändig fettsyra som främst återfinns i fet fisk.


Så vi kan definitivt konstatera att portlak är en näringsrik växt. Den har också ett lågt kaloriinnehåll. Så lågt att den är en av de mest näringstäta livsmedlen som finns.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Effekter och forskning


Men vad har portlak för hälsoeffekter? Finns det några specifika? Nej, inte bevisade - även om den har egenskaper som kopplas samman med exempelvis neuroprotektion, antioxidering och antiinflammation. Mekanismerna är inte kända, och det finns ingen forskning som bevisar effekten.


Så det är snarare bättre att tänka på växten som en del av en hälsosam och varierad kosthållning. För den är verkligen en rik och bred källa till viktiga näringsämnen.


Var köper du portlak? Finns det kosttillskott?


Många superlivsmedel finns som kosttillskott. Men det är inte fallet med portlak, i alla fall i dagsläget. Det finns dock ett ganska mysigt alternativ: att växa plantorna i sin köksträdgård. Dess frön finns att köpa på många webbplatser.


Och den är lätt att använda i maträtter. Du kan använda portlak i sallader och annan matlagning på ungefär samma sätt som spenat och salladsblad. Den kan även stuvas eller användas till syltning. Så den är alldeles utmärkt att använda som en del av en satsning på en hälsosammare livsstil.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-11


Källa

healthline

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov