Avosol - innehåll, användningsområden och effekt

Publicerad 2022-10-25

Avosol

Avosol är ett kosttillskott som innehåller avokado och soja (ibland även C-vitamin). Det marknadsförs framförallt som ett tillskott vid artros. Här tittar vi närmare på Avosols innehåll och effekt, och vad du bör tänka på.


Avosol - innehåll och näring


Avosol innehåller en kombination av fett från soja och avokado, ofta enligt förhållandet 2:1 (dubbelt så mycket soja som avokado). Det innebär en hög koncentration av vissa näringsämnen, som t ex essentiella fettsyror. Avosol innehåller även gott om vitaminer och mineraler. Eftersom tillskotten brukar vara i form av fettlösliga kapslar är det bra att de tas tillsammans med måltider.

MAGNESIUM + D-VITAMIN

Den optimala kombinationen

Från 123.50 kr

MAGNESIUM

För dig som tränar och håller igång

Från 69.50 kr/mån

OMEGA-3 MSC

Sveriges mest sålda MSC-märkta Omega-3

Från 99 kr

D-VITAMIN

En riktig storsäljare och kundfavorit

Från 99 kr

VITALPLUSPAKET

Den optimala kombinationen

Från 149 kr

Vad används avosol mot?


Avosol marknadsförs främst som ett kosttillskott att ta vid artros och ledsmärtor. Men det används också vid ryggsmärtor och värmevallningar. Ibland nämns också en positiv påverkan på hud och hår.


Avosols effekt


Det finns studier kring avosols verkan mot artros. Och det verkar ha viss effekt på symtomen i lederna. Men det krävs ytterligare studier för att veta mer om hur det går till, och hur mycket det faktiskt påverkar. Däremot saknas bevis för effekten mot andra besvär. Då handlar det bara om hur du själv känner att du påverkas. Det är viktigt att ha i åtanke att det är ett kosttillskott, och inte ett läkemedel. Alltså är det tillägg till en hälsosam livsstil, inte något som har en direkt effekt.


Biverkningar och försiktighet


Gravida och ammande bör inte ta avosol, eftersom det saknas tillräcklig forskning kring dess effekter. Det är viktigt att följa doseringen som anges i produktförpackningen.


Hur behandlas artros?


Artros är en livslång sjukdom som många drabbas av i takt med att de åldras. Den rekommenderade behandlingsmetoden mot artros är fysisk aktivitet. Rätt träning hjälper mot stelheten, och det finns speciella artrosskolor som hjälper dig att göra det på ett bra sätt. Läkemedel kan vara ett alternativ för att lindra symtomen när de är som värst. I svåra fall kan det behövas en operation.


Författare: Stefan Nordström, medicinsk skribent och expert inom kost, hälsa och träning.

Uppdaterad: 2022-10-25


Källa

webmd.com

ncib